Mimoza salata – neizostavna na svakoj trpezi, naročito nakon praznika
Ova salata popularna je tokom uskršnjih praznika zbog velikog udela jaja u njoj, jer se tokom i nakon praznika "polupa" puno skuvanih jaja koja su jedan od glavnih sastojaka ove salate.

Lagani slojevi povrća, šunke i kremasti preliv čine je savršenom za porodična okupljanja.
Kako da je napravite i upotrebite slomljena skuvana jaja otkrivamo u nastavku.
Sastojci:
4 veća krompira
3 šargarepe
5 jaja
200 g šunke (može i pileće belo meso)
200 g kisele pavlake
200 g majoneza
So i biber po ukusu
Kiseli krastavčići ili masline (po želji)
Rendani kačkavalj (opciono, za bogatiji ukus)
Priprema:
Skuvaj povrće i jaja: Krompir, šargarepu i jaja skuvaj odvojeno, pa ostavi da se ohlade.
Narendaj sve sastojke: Krompir, šargarepu, belanca i žumanca narendaj posebno (žumanca odvoji za kraj, jer idu kao dekoracija). Šunku sitno naseckaj ili izrendaj.
Pripremi preliv: Pomešaj pavlaku i majonez, posoli i pobiberi po ukusu. Redaj slojeve u činiju ili na tanjir (po želji možeš u okrugli kalup):
Prvi sloj: krompir
Drugi: malo preliva
Treći: šunka
Četvrti: preliv
Peti: šargarepa
Šesti: preliv
Sedmi: belanca
Malo preliva
Osmi: žumanca (za kraj, kao „mimoza“ po kojoj je salata dobila ime)
Ostaviti salatu u frižideru minimum 2 sata pre serviranja – što duže stoji, to je ukusnija.
Za poseban ukus, možeš dodati i malo rendanog sira u jedan od slojeva. Ako praviš salatu u kalupu, pažljivo je izvrni na tanjir pre serviranja.
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.