Kultura

“Međuprostori” u Paviljonu u Tvrđavi

U utorak 6. jula u 20 časova, u Paviljonu u niškoj tvrđavi biće otvorena izložba video-instalacija Međuprostori Radmile Lizdek. Izložba će trajati do 20. jula, saopštila je Galerija savremene likovne umetnosti.

Radmila Lizdek svoja umetnička istraživanja poslednjih godina usmerava u pravcu video radova, objekata i novih medija u koja uspešno prenosi i nadograđuje iskustva iz slikarskog opusa. Njeni video radovi postaju prepoznatljivi estetikom i značenjem koje nose u sebi, oni su intrigantni i inovativni.

“Ovom prilikom na specifičan način progovara o osećajnosti, tradiciji i duhu novog doba. Radmila Lizdek crpi snagu i vitalnost iskaza iz okruženja koje joj je poznato, iz kojeg potiče. Кroz video radove postavlja pitanje o suštinskom identitetu individue. Prilagodljivost, prolaznost, životni izbori, sve to smešta u bezglasni video rad koji upućuje na glasno promišljanje.”

Pred nama su starice u rustičnom okruženju koje prodornim pogledom pozivaju na preispitivanje. One su mirne, mudre, a mi treba da se zapitamo o životu.

„Likovni prizori kadrova odišu visokim estetskim kvalitetom, izvrsnom kompozicijom gde autentičan, jak kolorit na marami starice, detaljima skromnog pokućstva doprinosi upečatljivom vizuelnom doživljaju. Primetno je da ništa nije suvišno, a opet svega je dovoljno, čak i u izobilju koje se ogleda u brojnom stadu ili listovima osušenog duvana. Кroz video radove umetnica nam prenosi autentične prizore „sunca, svetlosti, kamena i ljudi“ hercegovačkog pejzaža sa fokusom na ženu.“ (Slavica Obradinović, iz teksta kataloga)

 

„Radmila Lizdek „Međuprostorima“ formuliše svet različito uspostavljenih principa. Elementi stvarnosti, one selektovane unutar uzanog egzistencijalnog odsečka hercegovačke planinske visoravni, nisu eskapistički i nemaju u sebi ugrađenu potrebu da budu promenjeni i naknadno razvijeni posebnom matricom estetizacije. Ozbiljno ekonomišući strukturalnim pretpostavkama galerijskog prostora, Lizdek je rekonstruisala upadljive senzacije spomenute regije. Njanu emotivnu snagu i ono što je čini svojom i autentičnom. Ne i konzervativnom ili organičkim zahtevima stegnutom. Terazije života odavno su već pretegnule u korist drugih, bogatijih i u svakom smislu pristupačnijih krajeva.“ (Dragan Čihorić, iz teksta kataloga)

***

Radmila Lizdek je rođena 1970. godine u Nevesinju (Bosna i Hercegovina). Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Trebinju, a master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Milana Staševića. Trenutno je na trećoj godini doktorskih studija na Akademiji savremenih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Slobodana Trajkovića. Član je ULUS-a. Učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama. Realizovala je 27 samostalnih izložbi u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Nemačkoj. Dobitnica je prve nagrada za sliku na konkursu LOT Trebinje, 2013. godine, nagrade Akademije lepih umetnosti za video rad „Čekanje“, Beograd 2014. godine i Zlatne znače Кulturno-prosvetne zajednice Srbije, 2018.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com