DruštvoKultura

Međunarodni simpozijum vizantologa “Niš i Vizantija XVIII”

U okviru proslave dana Svetog cara Konstantina i carice Jelene grad Niš, Univerzitet u Nišu i Eparhija niška, uz blagoslov Patrijarha srpskog Gospodina Irineja i Episkopa niškog Gospodina Arsenija, osamnaest godina organizuju međunarodni  naučni skup vizantologa “Niš i Vizantija”. Ove godine, grad Niš sa simpozijumom “Niš i Vizantija XVIII”  ima za cilj da na najbolji način, a to je znanjem, obeleži 800 godina od autokefalnosti Srpske crkve. Ugledni naučnici iz celog sveta usmeriće svoje znanje na odnos crkve, politike i umetnosti u Vizantiji i susednim zemljama.

Svečano otvaranje skupa je 3. juna u 17,30 časova u velikoj sali Univerziteta u Nišu. Posle uvodne reči dr Miše Rakocija, naučni skup otvara dr Vesna Bikić iz arheološkog instituta SANU. Prisutnima će se obratiti gradonačelnik Darko Bulatović i rektor profesor dr Dragan Antić. Svečanost obeležavanja najvažnijeg datuma za svekoliki srpski narod uveličaće znamenita niška vokalna grupa „Konstantin“. Referate je prijavio 41 učesnik iz Turske, Bugarske, Rumunija, Mađarske, Ukrajine, Rusije, Grčke, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske i Srbije.

“Već osamnaest godina učesnici simpozijuma Niš i Vizantija doprinose da bolje sagledamo naš duhovni kontinuitet, istorijsko trajanje i umetničko nasleđe. Tematika kojom se bavi tradicionalni simpozium „Niš i Vizantija“ prevazilazi okvire Niša i od značaja je za izučavanje, kako nacionalne kulture, tako i za sveobuhvatnije sagledavanje tekovina na kojima počiva savremena evropska civilizacija”, kaže dr Miša Rakocija.

Posle dobijene autokefalnosti i izvesne političke stabilnosti, nastupa uzlet srpske umetnosti.

“Slavni predstavnici srpske države i crkve sada su zadužbinari, graditelji i obnovitelji hramova, čime su potomcima ostavili jasnu poruku o prolaznosti ovozemaljskog života i večnom trajanju dela duhovnosti i umetnosti. Nastupa slavni period srpske crkvene i državne samostalnosti ovekovečen u delima srpske srednjovekovne umetnosti. Zato su crkveni spomenici danas prepoznatljivo svedočanstvo našeg posebnog i uvaženog mesta u kulturnom mozaiku Evrope”, ističe dr Miša Rakocija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com