DruštvoMerošina

Devča i njeni zaseoci

Selo Devča je po mnogo čemu dugačije od ostalih sela u merošinskoj opštini. Razuđenog je tipa, sastavljeno od više mahala, nalazi se na oko 500 metara nadmorske visine i najveće je po površini koju zauzima atar sela.

Devča je selo mahalskog tipa i deli se na Donju Devču, Gornju Devču i Đeren Devču. U prošlosti je i selo Čubura pripadalo Devči kao njen zaselak. Na ulazu u selo iz pravca Dešilova, prvo se nailazi na mahalu Lipovica, a čim se pređe most na Grčku mahalu. Ostale mahale u Donjoj Devči su Burjanci, Lozanci, Pavunci, Šabanci, Roganci, Vidošljovci, Mala reka, Golema reka i Sred-selo sa većom grupacijom kuća.

Sred-selo Devča, foto Niške Vesti

U Gornjoj Devči se mahale nazivaju po rodovima , dok Đeren Devču, udaljenu više od kilometra prema Čuburi, čine mahale Bulajići i Kandići.

Stanovnštvo se u prošlosti uglavnom bavilo stočarstvom, kao i sečom i prodajom drva.  Na Golemoj reci postojale su 4 vodenice, isto toliko i na Maloj reci, a 2 na Devčanskoj odnosno Jugbogdanovačkoj reci. Sve vodenice su bile male, sa po jednim ili dva kamena. Nakon Drugog svetskog rata u mahali Golema reka radila je vunovlačara, koju su zajedno kupila braća Zdravković. Vunu na vlačanje donosili su ljudi iz svih okolnih sela, ona je i danas u funkciji, ali kako nema ovaca, nema ni posla, pa samo svojim postojanjem podseća na minula vremena.

Blizu zaseoka Burjanci nalazi se crkva Svete Petke, renovirana pre desetak godina.

Veliki broj žrtava je selo dalo u Prvom i Drugom svetskom ratu, nije bilo kuće koja nije dala bar jednog vojnika, ostaće zapisano da je u slavnom “Gvozdenom puku” čak 60 pitomaca dalo svoj život za slobodu otadžbine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com