Društvo

Medijacija – brže i jeftinije rešavanje sporova

Regionalna kancelarija posrednika u Nišu je organizovala skup svih licenciranih posrednika u sporovima sa juga Srbije. Cilj skupa bio je da se ostvari međusobna  saradnja i da se razmene iskustva. U Srbiji je oko 600 licenciranih posrednika, a prednosti medijacije su rešavanja spora za meseca dana i manji troškovi. Ipak medijacija još uvek nije našla veliku primenu u Nišavaskom okrugu.

Prema rečima Violete Stamenković, predstavnika Regionalne kancelaruije posrednika koji je glavni organizator  skupa madijatora održanog u niškom Regionalnom centru za usavršavanje zaposlenih u prosveti, važno je da se javnost u što većoj meri upozna sa radom medijatora jer njihovo posredovanje u rešavanju slučajeva od značaja za sve aktere.

“Naučnom skupu  prisustvuju sva lica koja imaju licencu za rad, a koju izdaje Ministarstvo pravde i koja im omogućava da se bave posredništvom u rešavanju sukoba”, kaže Violeta Stamenković. “Da se radi o važnom skupu potvrđuje i podatak da smo uspeli da okupimo poserdnike iz cele južne Srbije koji poseduju licencu. Cilj skupa je da što više radimo na afirmaciji licence”.

Ona dodaje da je skup okupio ljude iz Zaječara, Aleksinca, Bora, Niša, Beograda, Jagodine, Prištine.

Rešavanje sporova putem medijacije u Nišavskom upravnom okrugu iskusile su za sada niške gradske opštine u sporovima sa javnim preduzećima, kao i opština Gadžin Han.

“Naše lokalne samouprave u Nišavskom upravnom okrugu, a ima ih sedam, još uvek nisu svesne  koliko je dobro da u  proces koji imaju sa strankama rešavaju na miran način, odnosno medijacijom”, istakla je Dragana Sotirovski, mačelnica Nišavskog upravnog okrtuga. “Ogromni  su iznosi koje naše lokalne samouprave daju na sudske postupke, a ni jedna lokalna samouprava za sada  nema dovoljno iskustva u vezi sa tim šta je medijacija,  na koji način  se rešavaju sporovi i koliko je to dobro za lokalne budžete. Samo je Gadžin Han imao jedan spor, Direkcija za izgradnju Gadžinog Hana imala  jedan slučaj medijacije, a što se tiče  Niša kao grada, njegova javna preduzeća kao što su Objedinjena naplata ili Gorica, imaju za sada iskustva. Mi ćemo se truditi da lokalne samouprave saznaju koliko je medijacija dobra,  šta ona donosi i koje su prednosti kada dve stranke uđu u poseredništvo, a ne rešavaju slučaj klasičnom parnicom”, zaključuje Sotirovski.

Jedan od učesnika skupa bio je Svetozar Aleksov, državni  sekretar Ministarstva rada , zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja koji je uvideo  pozitivae efekte ovakvom  načinu rešavanja sporova, odnosno primeni medijacije.

“Kao glavna prednost medijacije iz prakse domaćih i stranih sudova istakao bih da prosečan sudski spor traje 337 dana dok prosečna medijacija završava za period oko mesec dana”, kaže Svetozar Aleksov. “Znači 10 puta brže se završava postupak kod medijacije. Troškovi medijacije su mnogo manji, 20 do 25 posto od cene redovnog sudskog postupka što je izuzetno značajno za sve građane i privrednike koji imaju određene sporove i pri tome mogu značajno da uštede”.

Aleksov je ovom prilikom pozvao  da se oni koji smatraju da mogu i imaju znanja da se uključe u medijatore ili eventualno u arbitre i miritelje , jave , kako bi stekli znanje i licence za posrednike , miritelje ili arbitre. Kako kaže Aleksov u Srbiji je do sad obučeno više od 600 medijatora. Za obavljanje poslova medijatora lice mora da je visoko obrazovano, da završi obuku za posrednika i da ima dozvolu za posredovanje. Pored toga potrebno je da lice nije osuđivano i da je državljanin Srbije, ali i da je upisano u Registar posrednika.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close