Društvo

Manji porez na građevinsko i poljoprivredno zemljište

Porez na gradjevinsko I poljoprivredno zemljiste u 2018. godini bice I do tri puta manji u odnosu na ovu godinu, odluka je Gradskog veća. Novina je i da će i umesto 8 gradskih zona Nis imati 11.

U toku ove godine građani su podnosili brojne primedbe na poreska rešenja, a najčešći razlog bio je taj što je poljoprivredno zemljište oporezovano kao građevinsko. Kako bi se zemljište preciznije oporezivalo, teritorija grada će, umesto na 8 biti podeljena na 11 zona. Naime, najspornija zona oporezivanja bila je 7., te će ona biti podeljena na još tri, dok će osma zona koja obuhvata sela na periferiji grada, biti podeljena na još dva dela.

“To nam garantuje da ce neizgradjeno područje i izgradjeno područje biti jasno prepoznato, pa će se automatski ogrmonmom procentu od čak 80% poljoprivrednog i šumskog zemljišta praktično ukida ta vrsta poreza.”, navodi Miroljub Stanković, direktor Zavoda za urbanizam.

Ovakvo zoniranje smanjice iznose poreza na imovinu, u prigradskim i seoskim područijima, tačnije u 7 i 8 zoni.

“Ako govorimo o građevinskom zemljištu koje je u prošloj godini bilo oporezovano po m2 u 6. zoni 2370 dinara sada je 1217, a u 7. zoni, koja je bila i najkritičnija, od 1544 dinara po m2 sada je cena 547 dinara. Što znači da je gotovo tri puta manje”, navodi Nina Ilić, iz Sekretarijata za komunalne delatnosti.

Za prvih 6 zona na teritoriji grada porez se neće menjati.. Primera radi, vlasnik koji živi u svom stanu na Bulevaru Nemanjića naredne godine platiće porez u iznosu od 7 800 dinara, dok će vlasnik kuće od 100 u kvadarata u Njegoševoj ulici plaćati porez od 6.900 dinara.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com