DruštvoServisne

Male reke i potoci napravile veliki problem u regionu (FOTO)

Opštine Doljevac, Žitorađa i Prokuplje, proglasile su vanrednu situaciju na svojim teritorijama zbog izlivanja reka i potoka.

U Štabu za vanredne situacije u Doljevcu kažu da reke trenutno nisu pretnja po domaćinstva, međutim, manje rečice i kanali, vodotokovi drugog reda, nisu u situaciji da prime veliku količinu vode koja se sliva sa svih strana, pa dolazi do izlivanja u dvorišta i kuća. Pod vodom je i velika površina oranica, a trenutno najteža situacija je u selima Šainovac, Šarlinac i Pukovac.

U Šarlincu je pod vodom više od 50 ha obradivog zemljišta a ugroženo je i oko 20-ak domaćinstava, dok je u Pukovcu zbog izlivanja vode iz kanala ugroženo oko stotinu. Prema najnovijim informacijama i u selu Malošište izlio se kanal u blizini škole, dok Jugbogdanovačka reka preti Orljanu i Mekišu.

Iako reku Toplicu na teritoriji opštine Doljevac nekoliko centimetara deli od izlivanja, za sada ona nije pretnja domaćinstvima, kažu u opštinskom štabu za vanredne situacije.

Vanredno i u Žitorađi. U delu divljeg naselja Mala Guba opštine Žitorađa izlila se reka Toplica, a voda je došla i do pojedinih kuća u samoj Žitorađi. Evakuisano je 45 osoba,

Reka Toplica izlila se kod gradskog bazena u Prokuplju, a ono što predstavlja dodatni problem je i što su poplavljena dva bunara za vodosnabdevanje pijaćom vodom kod Hisara, pa su oni isključeni iz sistema gradskog vodovoda, zbog čega su pojedini delovi grada trenutno bez vode. U JKP “Hammeum” kažu da su spremne cisterne sa pijaćom vodom, a ceo grad će se snabdevati iz vodosistema Bresnica do daljeg.

Usled naglog topljenja snega, sinoć se zbog pokrenutog klizišta srušila jedna kuća nadomak centra Prokuplja.

Od ostalih opština Topličkog okruga, u Kuršumliji se izlila reka Kosanica u selu Kastrat i poplavila oranice i nekoliko pomoćnih objekata.. U opštini Blace nema većih izlivanja.

Svrljiški Timok izlio se na nekoliko lokacija u Svrljigu, zbog čega je obustavljen saobraćaj na putu do sela Niševac. Teško je prohodno i u naselju Jelašje gde se voda zadržava i na ulicama.

Voda je prodrla u nekoliko porodičnih kuća, podruma, štala i drugih objekata u selu Niševac i presekla put Niševčanima, te je trenutno jedina alternativa preko Plužine koja je na većoj nadmorskoj visini.

Iz Opštinskog Štaba za vanredne situacije saopšteno je da su pritoke u stagnaciji.

Poplave prete i opštini Knjaževac, čiji je predsednik Milan Đokić kazao da je voda prodrla u izvorište Sinji vir iz koga se Knjaževac snabdeva vodom. Kako saznajemo nekoliko žitelja iz delova naselja “Banjica” je evakuisano, jer je voda prodrla u podrume stambenih objekata. Najkritičnije je kod mosta na “svrljiškom” Timoku kod Podivsa, gde su ekipe i mehanizacija angažovane na terenu i trude se da otklone sav otpad i bujične nanose.

Zbog opasnosti od poplava vanredna situacija proglašena je i u Zaječaru.

Izlio se Timok u Svrljigu

Svrljiški Timok izlio se na nekoliko lokacija u Svrljigu, zbog čega je obustavljen saobraćaj na putu do sela Niševac.

Voda je prodrla u nekoliko porodičnih kuća, podruma, štala i drugih objekata u selu Niševac i presekla put Niševčanima, te je trenutno jedina alternativa preko Plužine koja je na većoj nadmorskoj visini.Teško je prohodno i u naselju Jelašje gde se voda zadržava i na ulicama.

Iz Opštinskog Štaba za vanredne situacije saopšteno je da su pritoke u stagnaciji.

U selu Badnjevac meštani sami sprečili plavljenje kuća

Problemi sa poplavom i u selu Badnjevac. Vodostaj Dulinog potoka se pod pritiskom naglog topljenja snega i kiše povećao, što je uslovilo njegovo izlivanje.

Velika količina vode došla je do nekoliko kuća, a pod vodom je i nekoliko hektara poljoprivrednih površina. Za sada nema informacija o materijalnoj šteti.

Ove fotografije poslali su meštani, koji su se sami organizovali i privremeno sprečili plavljenje dvorišta i kuća, jer iako su, kako kažu, alarmirali nadležne službe u opštini Žitorađa, kojoj selo Badnjevac teritorijalno pripada, niko im se nije javio niti pritekao u pomoć.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com