Zdravlje

Lekare koji idu u penziju nema ko da zameni?

U niškim selima neretko se dešava da lekari na svojim radnim mestima ostaju i posle stečenog uslova za penziju jer, jednostavno, nema ko da ih zameni, navodi dr Milan Simić, predsednik Lekarske komore Srbije. Veliki broj onih koji odlaze u inostranstvo napravio je “vakuum” u zdravstvu.

Takozvani „odliv mozgova“ iz Srbije odavno brine i stručnjake i građane. Posebno je alarmantno to što ćemo se, zbog odlaska profesionalaca, suočiti sa nedostatkom školovanog kadra, a najugroženije profesije nalaze se upravo u zdravstvu.

Studenta medicine od lekara specijaliste koji može samostalno da operiše deli desetak godina usavršavanja. Nedostatak lekara u Srbiji, pogotovo u manjim sredinama je već alarmantan i krajnje je vreme da se nađe sistemsko rešenje, kažu dr Simić.

 

dr Milan Simić, predsednik Lekarske komore Srbije

“U Srbiji je 3000 lekara između 60 i 65 godina, a između 55 i 60 godina nje 4000 njih. Ukupan broj lekara sa licencom je 30 000, a tu računamo i one u penziji i one koji rade u privatnoj praksi. Ovo su izuzetno ozbiljni podaci, koji donose i ozbiljno upozorenje da mora da se napravi i kadrovski plan i plan zdravstvene zaštite”, navodi dr Milan Simić.

 

S obzirom na to da su ordinacije u Srbiji mnogi zamenili ordinacijama u inostrastvu, da je veliki broj lekara već u penziji, a da su zdravstvene ustanove neretko u deficitu kada su kadrovi u pitanju, neophodno je reagovati što pre. Predsednik Lekarske komore navodi da smo, kada je vreme u pitanju, na ivici

Ne smemo da zaboravimo da moramo da imamo i lekare koji će svoje iskustvo preneti mlađim kolegama. Znači važan deo priče je vreme, moramo da sačuvamo i prenesemo iskustvo onih lekara koji su u drugoj polovini radnog veka“, dodaje on.

U velikim gradovima, poput Niša i Novog Sada, je najmanji problem pronaći lekare – oni iz manjih krajeva uglavnom žele da tu ostanu i napreduju. Problem su manje sredine, gde mladi stručnjaci ne žele da ostanu. Rešenje je da se lekarima osim posla obezbedi i dobar status u društvu, kaže dr Simić.

U svim državama Evrope potpuno je prirodno da lekari odlaze iz zemlje kako bi nastavili školovanje ili radili u nekoj drugoj državi. To pravo, naravno, imaju i sprski stručnjaci iz oblasti medicine. Ipak, kako navodi dr Simić, problem je taj što gotovo ne poznaje slučaj da je neki student ili lekar iz inostranstva došao kod nas, “razmena” se odvija u samo jednom smeru, i to je nešto što se, kako navodi, u budućnosti mora promeniti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com