Zdravlje

Laboratorija “Vatreno oko” gotova do sredine jula

Laboratorija za testiranje infektivnih agenasa, prema najavama izvođača radova, biće gotova do sredine jula meseca. U ovoj laboratoriji moći će da se uradi i do 1.000 testova dnevno. Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski istakla je da će ova laboratorija biti od velikog značaja za ceo okrug, ali i ceo jugoistok Srbije.

 

 

„Za manje od tri godine dobili smo savremeni Klinički centar, modernu zgardu kardiohirirgije i evo sada na 750 kvadrata novu modernu laboratoriju koja je dar  kineske Vlade našoj Vladi. Ako se zna da će naša  Vlada do 2021. godine uložiti oko 600 miliona evra u srpsko zdravstvo ovo će upotpuniti tu sliku. Ova laboratorija je od posebnog značaja ne samo za Niš i Nišavski okrug već za žitelje svih okruga koji gravitiraju ka našem Kliničkom centru kao i žiteljima Kosava i Metohije”, poručila je Sotirovski.

Direktor Instituta za javno zdravlje Niš prof. dr Miodrag Stojanović, izrazio zadovoljstvo što su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo zdravlja prepoznali Institut za javno zdravlje kao instituciju koja može da rukovodi ovom laboratorijom.

“Nažalost laboratorija nastaje u ovo teško vreme epidemije i ja se nadam da neće biti koriščena u ovakve svrhe već da ćemo je koristiti za naš rutinski rad i rutinske  analize. Ukoliko se desi rep epidemije ili neka druga epidemija mi ćemo je dočekati spremniji u odnosu na trenutnu situaciju”, kazao je Stojanović.

On je dodao da je Laboratorija projektovana tako da je sigurna kako za one koji rade u njoj, tako i za sve ostale.

“Jasno je definisana procedura gde ulaze radnici, gde i koliko puta se presvlače dok ne uđu u takozvane “čiste sobe”. Šta god se u njima de se nalazi, ništa iz tih soba ne može da izađe”, rekao je Stojanović.

Zoran Ćupić, šef gradilišta, kazao je da oprema dolazi iz Kine, ali kompletna izgradnja i organizacija laboratorije je “domaća pamet”. On je dodao da Ministarstvo zdravlja daje veliku podršku, da je laboratorija u Beogradu već završena i da se nada da će niška biti završena po planu do 15. jula.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Treba nagraditi onoga ko je obezbedio da jedna ovakva laboratorija bude u Nišu, konačno neko nešto za Niš da uradi a ne za sebe lično. Ko god da je zaslužan, bravo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com