DruštvoStari Niš

Kuća na Paliluli iz turskog perioda čuva od zaborava jedinstvenu arhitekturu tog vremena

Jedna od retkih sačuvanih kuća u Nišu iz turskog perioda nalazi se na Paliluli, gde je nekada na mestu današnje rampe, postojala jedna od turskih ulaznih kapija “Palilulska kapija”.

Arhitekta Hadži Ivan Redi kazao je da je kuća građena pre oslobođenja Niša od Turaka oko 1878. godine.

“Kuća se , nalazi se u Episkopskoj ulici broj 52. i zaštićena je zakonom 31. maja 1968. godine”, kazao je Redi.

On dodaje, da kuću sada ne možemo videti u svom izvornom obliku jer je rekonstruisana.

“Jedina sačuvana kuća u svom izvornom obliku je kuća Mišićevih, a sve ostale koje su zaštićene zakonom pretrpele su neke promene”, kazao je Redi.

On dodaje, da je stara kuća građena po ugledu na stare balkanske kuće u bondruk sistemu, sa soklom i podrumom ozidanim u kamenu, sa dobro očuvanim tremom na severoistočnoj strani, izrezbarenim plafonom, stubovima i ogradom, kao i ostalim konstruktivnim detaljima, vratima i prozorima, pregradom na zatvorenom delu trema, takođe izrezbarenim i plafonom od šašovca.

“Danas se ispred kuće nalaze dva lokala, doksat je rekonstruisan i mislim da je urađen autentično, što se tiče ostalih detalja oni odstupaju od klasične arhitekture toga vremena”, rekao je Redi.

Pošto se nalazi pored pruge, njena zanimljivija strana gde je ulaz i trem, je još uvek prilično nepregledna.

Foto: Privatna arhiva

Autor knjige “Spomenici Niša” Borislav Andrejević naveo je da je kuću podigao Srbin.

“To potvrđuje tapija u kojoj se navodi da je prvi vlasnik kuće Đorđe H. Jovanović iz Niša. Do Prvog svetskog rata u prizemlju kuće postojao je dućan. Posle smrti Đorđa Jovanovića , kuću je nasledila njegova supruga Marija i sin Đorđe”, zabeležio je Andrejević.

Kako je dalje naveo, usled novčane krize porodica Jovanović nije mogla da isplati dug Niškoj trgovačkoj banci od 2.500 dinara stoga je banka kuću prodala na licitaciji.

“Kuća je tapijom Niškog prvostepenog suda 28. maja 1911. godine prenela kuću u vlasništvo Manojla Popovića koji potiče iz čuvene niške porodice Pop-Manića organizatora borbe za oslobođenje Niša od Turaka”, naveo je autor knjige  “Spomenici Niša” Borislav Andrejević.

Ova kuća je, kako se navodi od velikog značaja zbog svoje karakteristične arhitekture.

 

Tekst je deo projekta „Gde prošlost susreće budućnost“ koji je sufinansiran od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2019. godini.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com