Zdravlje

KRPELJI već VREBAJU iz trave!

Prvi topli dani i eto i krpelja. Osim alergije koju može da izazove ubod ovog insekta, on može da prenese i Lajmsku bolest.

Ne postoje precizni podaci koliko je krpelja u Srbiji zaraženo.

Podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović – Batut“, govore da u Srbiji godišnje bude prijavljeno blizu 800 novoobolelih od Lajmske bolesti, različitih godišta.

“Pojavili su se krpelji svuda u Srbiji, ali ne treba građani da se plaše. Podaci iz ranijih godina govore da samo jedna četvrtina tih insekata jeste zaražena izazivačem Lajmske bolesti. Apelujem na nadležne instutucije da se već počne sa tretiranjem zelenih površina u gradu”, kaže prof. dr Žarko Ranković, direktor Infektivne klinike KC Niš.

Kožu treba zaštititi odećom dugih rukava, kada se odlazi u prirodu, poželjno je pantalone staviti u čarape, a po povratku iz prirode dobro prekontrolisati čitavu kožu. Krpelj može da se zakači na odeću i tako pronađe put do kože. Ako primetite da se krpelj zakačio na kožu, prvo treba potražiti pomoć lekara, jer će stručna lica najbolje ukloniti insekt.

Ranković dodaje da po vađenju krpelja nikako samoinicijativno pacijent  ne uzima antibiotike i druge lekove, već da se konsultuje sa svojim doktorom.

“Ako je insekt duže bio na koži veći je rizik od infekcije. Ako je krpelj zaražen, simptomi neće da se pojave odmah. Najčešće se javlja lokalno crvenilo, nakon nekoliko dana. Uglavnom je to alergijska reakcija na ujed krpelja, a ne simptom Lajmske bolesti. Ako se pojavi nelagodan osećaj, pojavi povišena telesna temperaturu obavezno odite svom lekaru”, zaključuje Ranković.

Tek kada prođe četiri nedelje od ujeda, rade se serološke analize i utvrđuje da li je ujedena osoba inficirana boreliom burgdorferi, izazivačem Lajmske bolesti.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com