Društvo

Kroz projekte do boljeg života u ruralnim sredinama

Gradonačelnica Dragana Sotirovski u Gradskoj kući sastala se sa ministrom za ravnomerni regionalni razvoj Edinom Đerlekom, kako bi razgovarali o projektima kojima će se unaprediti život u Nišu, ali i u okolnim mestima.

“Kako bi se pomoglo opštinama, budući da se Niš kao grad dinamično razvija i predstavlja jedan od najvažnijih regionalnih centara u Srbiji, naša intencija je i da gradske opštine prate tu dinamiku razvoja, imajući u vidu činjenicu da realizujemo veliki broj infrastrukturnih i razvojnih projekata u okolini Niša i nišavskom okrugu”, kazao je ministar Đerlek.

Kako navodi, želja im je da ljudi ostanu na svom ognjištu i da na istom mestu formiraju porodice, rade, što bi na neki način smanjilo negativne demografske trendove širom Srbije.

“Uspeli smo da smanjimo i zaustavimo trend povećanja između nejednakosti regiona i unutar samih regiona. Procenti su u pitanju”, ističe on i dodaje da se kupovna moć u svim regionima povećala, što su ohrabrujući podaci.

Ministar Đerlek istakao je da je u toku realizacija 57 razvojnih, infrastrukturnih projekata koji imaju za cilj ravnomerni regionalni razvoj, a da će se do kraja godine realizovati još na desetina projekata.

“Želimo da obezbedimo bolje uslove za život ljudima koji žive u ruralnim područjima, da se i te migracije koje se javljaju na godišnjem nivou smanje, za šta nam je potrebno mnogo više para u budžetu i pomoć države. Imamo nekoliko projekata koji  ekaju realizaciju, između ostalog projekat izgradnje kanalizacije u selu Brenica koje se nalazi na teritoriji opštine Pantelej. Podsetiću vas da smo i pre izvesnog vremena kupili dva doma kulture , njihova revitalizacija je više nego neohodna”, pojašnjava gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Ona smatra da će se uz pomoć gradskog budžeta od 14, 5 milijardi sugrađanima koji žive na seoskom području omogućiti bolji uslovi za život.

“Prigradski prevoz do samog grada jeste problem naših porodica koje školuju decu u Nišu, gde se izdavajaju velike svote novca za mesečne kartice, posebno ukoliko imate dva studenta ili dva školarca u kući. Pokušavamo sa nadležnim službama da tim porodicama pomognemo i omogućimo i neku vrstu finansijske pomoći”, poručuje.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com