Ekonomija

Privredni rast preko dva odsto?

Makroekonomska stabilnost je preduslov regionalnog razvoja, istakao je Član fiskalnog saveta Vladimir Vučković na niškom Savetovanju ekonomista Srbije. Privredni rast bi ove godine mogao da pređe 2 odsto zbog sve stabilnije makroekonomske situacije, čulo se na ovom tradicionalnom skupu.

“Ukoliko imamo visoku inflaciju, nestabilan devizni kurs nema rasta i razvoja. Na Vladi Srbije je prvenstveno da održi stabilnost”, naveo je prof. Vučković.

Vučković smatra da je podrška države u razvoju infrastrukture najbolja podrška koju lokalne samouprave i regioni mogu da dobiju. Izgradnja puteva, železnice, energetske infrastrukture je važan uslov za dolazak stranih investicija, kao i za razvoj domaćih.

Profesor ekonomskog fakulteta u Kragujevcu Vlastimir Leković smatra da Vlada treba da predloži Skupštini celovitu strategiju razvoja koja bi obuhvatila društveni, politički i ekonomski razvoj zemlje.

“Ta strategija treba da sadrži i ostale prateće strategije – industrijskog razvoja, regionalnog i lokalnog razvoja, zapošljavanja…Bez toga nema pobede nad neoliberalnom koncepcijom koja je dovela društvo u krizu. Bez toga nema prosperiteta”, ističe profesor Leković.

Tema ovogodišnjeg savetovanja bio je i razvoj jugoistočne Srbije, pa se na savetovanju čulo da su privrednici iz ovog kraja veoma zainteresovani za dobijanje nepovratnih sredstava za pokretanje sopstvenog posla, kao i kredita sa dugim grejs periodom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com