Sport

Kroz košarku u kolicima osnovci se upoznali sa novim sportom, ali i životom osoba sa invaliditetom

U okviru projekta “Košarka u kolicima dopada se klincima” učenici Osnovne škole “Desanka Maksimović” iz Čokota, prethodnog petka posetili su košarkaše KKK “Nais”, upoznali se sa košarkom u kolicima i zajedno trenirali. Ovaj susret đaka i košakraša u kolicima inicijativa je prvog čoveka KKK “Nais” prof. dr Marka Aleksandrovića, direktora škole Miljana Bojanića i profesorke fizičkog vaspitanja Biljane Živković.

„Cilj ovog projekta je da deca budu gosti na treninzima našeg kluba i da se na taj način upoznaju sa životom osoba sa invaliditetom, a samim tim i sa sportom za osobe sa invaliditetom i ono što je najbitnije, da se razbiju tabui“, istakao je prof. dr Marko Aleksandrović.

Aleksandrović posebno ističe da je važno što su se deca na kratko “našla u cipelama” osoba sa invaliditetom i tako na neposredan način sagledala deo njihovog života.

Foto: KKK “Nais”

On dodaje da su učenici OŠ “Desanka Maksimović” pokazali veliko interesovanje i za sam sport, oprobali se u njemu i to veoma uspešno i na kraju su svi bili umorni i srećni, kako dolikuje uspešno održanom treningu.

„Ono što je najbitnije oni su proširili svoju svest. I u odnosu prema osobama sa invaliditetom, ali i prema tabuima i sujeverju koje je rasprostranjeno. Jer živimo u takvom podneblju i među ljudima postoji jako ružno mišljenje, da ako sedneš u kolica, desiće se nešto loše. E, sada niko to ne može više da im kaže! I ja aktivno igram i oni su igrali i jedino što nakon toga možemo da kažemo, jeste da smo i mi i oni srećni“, naglasio je Aleksandrović.

Foto: KKK “Nais”

On je posebno istakao da decu, od najranijeg doba, treba upoznavati sa osobama sa invaliditetom.

Prof. dr Marko Aleksandrović zahvalio se učenicima jer su pokazali zrelost i izdvojili svoje vreme za vannastavne aktivnosti i posetili klub. Zahvalio se i GO „Palilula“ koja je pokrovitelj celog projekta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com