Društvo

Kroz IPA program do dualnog obrazovanja

Kako bi olakšali zapošljavanje mladih i unapredili preduzetničke kapacitete u formalnom obrazovanju, Visoka škola primenjenih strukovnih studija iz Vranja (VŠSS) i Međunarodna poslovna škola iz Botevgrada iz Bugarske partneri su u Programu BOND. Reč je o projektu prekogranične saradnje Srbije i Bugarske koji finansira Evropska unija kroz IPA program.

Projekat je učenicima i studentima predstavljen početkom novembra.

Printscreen RTV Vranje – Visoka skola

„Dualno obrazovanje znači povezivanje preduzetništva i preduzetničkog duha, ugrađivanje preduzetništva u ove mlade mozgove, koji bi kasnije trebalo da iskoriste ta znanja i da se bolje prilagode realnoj situaciji u društvu. Uraditi IPA projekat zahteva veliko angažovanje svih učesnika u projektu. Ne postoji materijalna korist, već samo inicijativa sa naše strane i strane Visoke škole iz Botevgrada, da dualno obrazovanje postane deo školskog sistema“, kaže koordinatorka projekta, profesorka na VŠSS Gordana Mrdak.

Printscreen RTV Vranje – Visoka skola

Direktorka VŠSS u Vranju, Ljiljana Đorđević istakla je da u projektu učestvuje trinaest osnovnih i šest srednjih škola iz Srbije, a iz Bugarske deset osnovnih i tri srednje škole. “Uključeno je oko 250 učenika koje će edukovati profesori ekonomskog fakulteta iz oblasti preduzetništva. Cilj nam je da se deca još od malih nogu upoznaju sa osnovnim koracima u preduzetništvu, a da kasnije, kada upišu odgovarajuće studije, te svoje veštine dalje usavršavaju“, dodaje Đorđević.

Osim što će učenici imati potrebna znanja da postanu samostalni preduzetnici, studenti visokih škola, kao i nastavnici iz osnovnih i srednjih škola prolaze kroz obuku Trening za trenere, nakon koje će moći da drže predavanja iz oblasti preduzetništva. Učesnici projekta imaće priliku da borave u Bugarskoj gde će imati predavanja i družiti se sa svojim vršnjacima. Projekat će biti završen do kraja februara 2018. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com