Društvo

KORUPCIJA: Farmaceuti priznali davanje mita lekarima!

Više javno tužilaštvo u Nišu sklopilo je sporazume o priznanju krivičnog dela davanja mita sa ovlašćenim predstavnicima farmaceutskih kuća P.N, M.S, K.R. i P.D. koji koji je upućen Višem sudu radi odlučivanja, piše današnji Blic.

Kako se navodi, sporazum je  postignut 29.decembra,  a o njemu će se Viši sud u Nišu izjasniti posle praznika.

Da podsetimo,  predstavnici farmaceutskih kuća su uhapšeni krajem decembra prošle godine, zajedno sa još petoricom lekara specijalista niške Vojne bolnice  Š.Z, Đ.D, M.S, V.S. i B.M., u velikoj antikorupcionoj akciji. Akciju je  sprovela Vojno – bezbedonosna agencija, vojna policija, niška policija i Vojno tužilaštvo u Nišu.

Lekari se sumnjiče da su propisivali i preporučivali pacijentima ortopedska pomagala, lekove i suplemente čiju su distribuciju vršili samo pojedine farmaceutske kuće, a na osnovu prethodnog dogovora sa predstavnicima ovih privrednih društava od kojih su periodično primali  novčane naknade.

Nakon saslušanja osumnjičenih, zbog postojanja sumnje da je učinjeno krivično delo zloupotreba službenog položaja i krivično delo primanja mita , VJT je protiv lekara donelo naredbu o sprovođenju istrage.

Lekarima je određen pritvor zbog postojanja okolnosti da će uticajem na svedoke ometati krivični postupak.

Četvorica pomenutih predstavnika privrednih društava koja se bave trgovinom ortopedskim pomagalima sa kojima je sklopljen sporazum o priznanju krivice, kao I predstavnik jedne farmaceuske kuće Ž.B., nakon saslušanja u tužilaštvu ukinuto je zadržavanje I pušteni su na slobodu dok je protiv osumnjičenog P.D., na osnovu predloga VJT u Nišu, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Nišu odredio meru zabrane napuštanja boravišta, prenosi Blic.

Izvor: Blic

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com