Društvo

Korona „gasi“ manifestacije u Nišu

Niš do kraja godine ostaje bez ijedne tradicionalne manifestacije.

Gradski štab za vanredne situacije je dobio odgovor Instituta za javno zdravlje Niš koji ostaje pri stavu da je najbolje sva masovna okupljanja svesti na minimum, što znači da planirane kulturne, privredne i druge manifestacije, koje posećuje veći broj ljudi, najverovatnije neće biti održane.

Iako je, prema mišljenju lekara, epidemiološka situacija stabilna, postoji mogućnost da pređe u nesigurnu jer je krenula školska godina, te bi održavanje manifestacija moglo dodatno da pogorša epidemiološki status u gradu.

„Zdravlje građana je na prvom mestu. Ne želeći da dođemo u situaciju kakvu smo imali marta meseca, poslušaćemo savet lekara. Trenutno kako stoje stvari, manifestacija sigurno neće biti, to je i preporuka koju smo dobili od nadležnih sa Instituta za javno zdravlje Niš. Kako se epidemiološka situacija bude menjala i mi ćemo u skladu sa tim donositi odluke”, kaže Adriana Anastasov gradski većnik za kulturu i turizam.

Podsećamo, umetnički direktor tradicionalnih Filmskih susreta glumac Vladan Živković je nedavno izjavio da je krajnji alternativni datum početka festivala 10. septembar. Ukoliko do tada ne dođe do promene preporuka struke i odluka kriznih štabova, sasvim sigurno da ćemo biti svedoci prvog neodržavanja jedinstvene glumačke manifestacije na Balkanu, sa tradicijom koja broji 55 godina. U sličnoj situaciji je i organizator tradicionalnog Sajma automobila, jedinog na jugu Srbije koji je najavljen za oktobar, a pod znakom pitanja je i drugi, glavni deo programa ovogodišnjeg Nišvil džez festivala, najavljen za period od 17-20. septembra.

Foto: Filmski susreti Facebook arhiva

Sudeći prema činjenici da je, uz redukovanu publiku, na Petrovaradinskoj tvrđavi sinoć počeo EXIT festival, da se u Beogradu održava BELDOCS – Međunarodni festival dokumentarnog filma, da za desetak dana treba da počne 27. Festival evropskog filma na Paliću, a krajem meseca i 13. Internacionalni festival filmske režije LIFFE u Leskovcu, ostajemo zbunjeni i sumnjičavi prema odlukama struke, uz dilemu da li je Niš najrizičniji u epidemiološkom pogledu.

“Ne gledamo šta rade u ostalim sredinama, jer želimo pre svega, da zaštitimo građane Niša. Nama je naš grad najbitniji. Stav većine mojih kolega je da bi zaista bilo rizično dozvoliti održavanje manifestacija koje neminovno prati poseta većeg broja ljudi”, istakla je Adriana Anastasov.

Zvanične informacije o održavanju planiranih manifestacija biće poznate posle zasedanja Gradskog štaba, koje se očekuje narednih dana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com