Kultura

Filmski susreti u Nišu pod velom korone

Kalendar održavanja brojnih kulturnih manifestacija i festivala koji se u Srbiji održavaju tokom leta potpuno je poremećen zbog aktuelnih epidemioloških prilika. Neki od njih se pomeraju za jesen, ali ima i onih koji će sačekati narednu godinu.

Glumac Vladan Živković predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, sa kojim Niški kulturni centar organizuje Filmske susrete u Nišu, kaže da je u opciji nekoliko datuma, posle kojih 55. Festival sigurno neće planirati.

Sve što je trebalo uraditi u pripremi Festivala odavno je završeno. Spremni smo, u dogovoru sa NKC, da propustimo tu famoznu poslednju nedelju u avgustu, pa da, shodno uslovima, Festival održimo od 4. ili 10. septembra. Sasvim sigurno dalje od toga nećemo ići. Strpljivo čekamo, jer sve zavisi od korone i od odluke kriznog štaba u Beogradu, a nakon toga i od kriznog štaba u Nišu. Ako se kaže ne može, onda ne može. Susrešćemo se dogodine”, kaže Živković.

Udruženje filmskih glumaca je nagradu “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima, ili kako je češće nazivaju za životno delo, za 2020. godinu dodelila glumcu Vojislavu Voji Brajoviću.

Iako je uručenje nagrade sastavni deo ceremonije svečanog otvaranja niških Filmskih susreta, realno, ona bi laureatu mogla biti uručena i u Beogradu.

Nisam za to da se Voji nagrada uruči u Beogradu. To je deo festivalske svečanosti, tako da, ako to ne može da se uradi pred niškom publikom, gde se i rodila ideja o nagradi Pavle Vuisić, onda je nećemo ni u Beogradu dodeljivati, makar iduće godine na sceni imali dva laureata i za 2020 i za 2021. godinu. To je moj stav, a da li će tako i biti, ne znam. Što se Vojine nagrade tiče on je se sit načekao. Zaslužio je i mnogo ranije, ali svejedno, kad dođe lepo je da dođe”, ističe Živković.

Foto: FS arhiva

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma se od osnivanja realizuje na letnjoj pozornici u Tvrđavi, pod vedrim nebom, ali u trenutnim epidemiološkim uslovima to nije nikakva prednost.

Ja imam neko svoje gledanje na stvar. Iskreno, ne razumem šta znači ne održavanje javnih manifestacija, kakvi su FS koji se održavaju pod vedrim nebom. Razumem vrlo dobro, pozorišta i koncerte u zatvorenom prostoru, to vrlo razumem. Mi smo spremni i da prepolovimo gledalište, da obezbedimo fizičku distancu gde bismo u prodaju pustili svaki drugi red, ili pravili razmak od dva do tri sedišta između, ali da se festival održi. Koliko će ta naša molba ili želja biti ispunjena, to je sada veliko pitanje”, navodi Živković.

Otkriva da se i pored korone u Beogradu i po Srbiji intenzivno snimaju serije i filmovi.

Iz poluvekovnog iskustva pred kamerama, znam da su na setovima ne male ekipe. Ako uzmemo u obzir i glumce, reditelje, scenariste, tonce, snimatelje, scenografe, rekvizitere, šminkere, kostimografe, električare, šofere… ima ih onoliko. U zatvorenom prostoru ne moraju svi da budu na jednom mestu, ali na otvorenom, kao što je Tvrđava, uz maske i dezinfekciona sredstva ljudi rade sasvim normalno. Gledajući tako na čitavu stvar, ne vidim razlog da u Nišu ne održimo Festival”, kaže Živković.

Foto: S.P.

Za učešće na niškom Festivalu ove godine je prijavljeno 19 filmova, od čega je selektovano 10. U igri je i film reditelja Darka Bajića “U ime naroda”, a da li će biti u zvaničnom repertoaru Festivala, još nije poznato.

Ukoliko epidemiološke prilike budu procenjene kao nepovoljne i posle 10. septembra, biće to prvi put, za 55 godina trajanja da Filmski sureti ne budu održani.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. EEEE,MILI BOZE, DA SE SRBI “SLOZE”
    ,AL,NEMOZE,ZBOG LOKALNIH JAJARA!!!NE ZNAM, SAMO ZAŠTO SE “TOLIKO”,JEDNO MISLI, DRUGO PRIČA,TREĆE RADI!!!KAKVE LI SMO MI PSIHOFIZIČKE TORTURE PREZIVLJAVALI:91;93;99.. . PA NAM NIKO NIJE ,TRAZIO,NI DASKE ,NI MASKE
    ALO BRE LJUDI,AKO STE IOLE LJUDI,
    PA NEMA SMRTI BEZ SUDNJEGA DANA!!!KO IMA LEKA IMA I VEKA!!!
    P R O B O R A V I T E SE!!!ČEMU TOLIKIH UJDURMI ,CORONA;CURTONA,PRCONA,
    MISLIM . . . NON KOMENT, TOLIKO LI JE DA PLJAČKA NARKO I FARMAKO MAFIJA,KAO 99. . . (MORFIJUM I TRODON), SA ONKOLOŠKIH INSTITUTA!!!DAJ AMAN, PA I TE KURČEVE MASKE OD 200 I 150.DINARA , SVAELI SMO NA 12.13.DINARA ,BRE TO JE STVARNO GOLA PLJAČKA naroda i tezak m o b i n g !~!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com