Društvo

Konferencija o potecijalima dve opštine u turizmu i kulturi

U okviru projekta “Promocija turističkih potencijala kroz interaktivne izložbe kulturno – istorijskog nasleđa prekograničnog regiona”, koji je otpočeo krajem prošle godine u partnerskim opštinama Palilula i Pirdop, u okviru INTERREG – IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija (CCI Number 2014TC16I5CB007), u opštini Pirdop 21. februara održama je prva Konferencija sa temom “Nove perspektive turističkih potencijala lokalne kulturne baštine u opštinama Pirdop i Palilula”.
U radu ovog jednodnevnog skupa, koji je deo jednogodišnje aktivnosti na unapređenju i razvoju jedinstvene i inovativane prezentacije turističkih potencijala u opštinama Pirdop i Palilula, pored domaćina-predstavnika opštine i ustanova kulture i turističke privrede Pirdopa, učestvovala je i delegacija Gradske opštine Palilula.
Foto: S.V. Ekopolis

Angel Gerov, predsednik opštine Pirdop, priredio je prijem za učesnike Konferencije a zatim je sa Aleksandrom Ždraletom, predsednikom Gradske opštine Palilula Niš, u Narodnom muzeju opštine Pirdop otvorio Konferenciju. Prikazan je dokumentarni film o opštini Pirdop a zatim su, projekt menadžer Kostadin Kostadinov i koordinator projekta u opštini Palilula Jovica Damjanović, govorili o lokacijama kulturnog značaja koja mogu postati osnova za razvoj kulturnog turizma na obe strane granice.

Projektni timovi počeli su sa radom na razvoju jedinstvene i inovativane prezentacije turističkih potencijala u opštinama Pirdop i Palilula. Nosilac projekta opština Pirdop i partner na projektu Gradska opština Palilula-Niš za realizaciju aktivnosti imaju 300.166 EUR.
Foto: S.V. Ekopolis

Opštini Pirdop odobreno je 168.588 EUR a Gradskoj opštini Palilula 131.577 EUR. Projekat se ostvaruje finansijskim sredstvima INTERREG – IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, a kofinansira iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć II (IPA II fond) Evropske unije.

U nastavku aktivnosti na projektu, biće održana još jedna konferencija, u opštini Palilula u okviru koje će se razmatrani „Inovativni pristupi u promociji atraktivnih turističkih destinacija u pograničnom regionu Pirdop-Palilula”.
Nakon sprovedene tenderske procedure očekuje se nabavka opreme za interaktivnu izložbu kulturnog nasleđa na Paliluli. Biće organizovan zajednički festival kulture pod motom “Folklorna tradicija, različite kulture – zajedničke vrednosti“ kao i snimanje dokumentarnih filmova „Kulturno nasleđe Pirdopa i Palilule“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com