Kultura

Koncert Omladinske filharmonije Naissus na Bubnju

„Muzikom za ljubav i mir u svetu“ naziv je tradicionalnog koncerta koji će Srpska Omladinska filharmonija Naissus održati u nedelju 15. jula u Spomen parku Bubanj.

Reč je o muzičkom spektaklu koji se, po uzoru na svetske metropole, u Nišu održava treću godinu zaredom, a od naredne godine, odlukom Saveta za kulturu grada Niša, postaje javna gradska manifestacija.

Na programu je Rekvijem V.A. Mocarta, koji će u amfiteatru na Bubnju izvesti stotinu umetnika.

Na ovom i svim budućim koncertima ćemo izvoditi duhovna dela, jer na taj način odajemo počast 12.000 srpskih rodoljuba koji su streljani na Bubnju tokom Drugog svetskog rata. Ovaj put izbor je pao na Mocartov Rekvijem, delo neprevaziđene lepote. Rekvijem je više od muzike. To je pečat tragične sudbine velikog kompozitora i genijalno delo koje vekovima privlači najrazličitiju publiku“, ističe maestro Zoran Andrić, pod čijom upravom će koncert biti održan.

Pored Srpske Omladinske filharmonije, program će biti obogaćen i nastupom Hora Beogradskih solista. Reč je o članovima Hora RTS, koji je u Nišu poslednji put nastupio na otvaranju 27. Horskih svečanosti.

Oni su završili svoju radnu sezonu i sada su na kolektivnom godišnjem odmoru koji mogu da koriste za nastupe, ali ne pod službenim nazivom Hor RTS, nego kao Hor beogradski solisti. Maestro Bojan Suđić je aminovao njihovo učešće na našem besplatnom koncertu, što, moram da priznam, nisam očekivao. Ali to, valjda, govori kakvim nas očima gledaju kolege. Pored njih i mojih „omladinaca“, kao solisti, nastupiće i Janko Sinadinović direktor beogradske Opere, prvak tenor i primaši Ivan Tomašev bas, Sanja Kerkez sopran i Nataša Rašić alt“, navodi Andrić.

Letnji koncerti filharmonija koji se odvijaju pod vedrim nebom, spadaju među najpopularnije koncerte klasične muzike na svetu. Beograd je svoj prvi takav koncert imao prošle godine, godinu posle Niša.

Tri godine zaredom mi radimo nešto što je Beograd, moram da napomenem, počeo posle nas. Nije mi bilo prijatno kad sam prošle godine čuo, na javnom servisu, da Beograđani priređuju prvi koncert u Srbiji na otvorenom. To jednostavno nije tačno. Počeli smo godinu pre njih. Od naredne godine koncert na otvorenom postaje javna gradska manifestacija po odluci Saveta za kulturu grada Niša usvojenoj 6. juna ove godine. Moja misija, svih ovih godina, je borba za debeogradizaciju i demetropolizaciju kulture. Neću dozvoliti da Niš, u tom smislu bude gažen“, ističe maestro Zoran Andrić, pokretač održavanja koncerta klasične muzike na otvorenom u Nišu.

Koncert „Muzikom za ljubav i mir u svetu“ počinje u 21 čas i otvoren je za sve građane, od 7 do 77.

Organizovan je i besplatan autobuski prevoz na svakih 15 minuta, počev od 20 časova, sa Trga Kralja Aleksandra. Po završetku koncerta građani će, takođe, imati besplatan autobuski prevoz za povratak sa Bubnja.

Punu podršku organizovanju koncerta dao je Grad Niš, a suorganizator je Niški kulturni centar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com