Društvo

Dečak kompozitor (novi Mocart), odradio sedam numera za film o stradanju Srba

Snimanje norveškog filma nastavljeno je u Norveškoj sa srpskim kompozitorom Andrejem Stojanovićem devet godina koji je uradio sedam kompozicija za film STRADANjE SRBA U KARAŠJOKU

Jednu od svojih kompozicija Andrej je posvetio srpskoj deci koja su stradala u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata. Njih 120 poslato je u smrt dok je 32 izgubilo svoj život u najgorim mukama, piše Đorđe Bojanić za srpskaistorija.com.

Gledaoci filma će po prvi put videti dokumenta koja prikazuju da su srpski narod stražari po komandi tretirali kao podvrstu.

Kompozitor Andrej Stojanović do treće godine bio je gluv a danas se njegove kompozicije izvode širom sveta. Andrej Stojanović sa nepunih osam godina svoje kompozicije izvodio je širom sveta.

Pogledajte video

Andrej Stojanović, Srbin, rođen u Norveškoj, do svoje treće godine bio je potpuno gluv, dok ga danas mnogi porede sa Mocartom i Betovenom. Pored toga što komponuje muziku, on svira klavir. Andrej je za deset meseci završio osnovnu i srednju muzičku školu.

Njegovi roditelji Danka i Miloš Stojanović, ulažu puno truda kako bi omogućili Andreju adekvatno napredovanje. Dobitnik je više nagrada na različitim takmičenja. Svoje kompozicije izvodio je u Rimu, Oslu, Londonu a kako kaže raduje se svom nastupu u Srbiji, prenosi Đorđe Bojanić, urednik sajta Srpska istorija.

Takođe završetak snimanja očekuje se sledeće nedelje kada će potomci stradalih logoraša posetiti Norvešku i grobove svojih predaka po prvi put posle 80 godina. Veliku zahvalnost dugujemo svima koju su pomagali realizaciju filma.

Film će premijerno biti prikazan na leto ove godine u Nišu.

Pročitajte više o filmu, rubrika KARAŠJOK.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com