Promo vestiZdravljeZdravlje i zdrav život

Konačno se rešite bubuljica

Bubuljice vas  mogu pratiti čitav život. Da to ne bi bilo tako, vreme je da počnemo ozbiljno da se bavimo njihovim uzrocima i kako ih se jednostavno rešiti.

Verovatno svi dobijemo poriv da bubuljice odmah cedimo, uklonimo ili prekrijemo tonom šminke. Nažalost problem sa bubuljicama ne nestaje preko noći. Pored toga, ukoliko pokušamo sami da ih uklonimo možemo napraviti sebi veću štetu od koristi.

Međutim vreme je da počnemo da se bavimo uzrokom a ne posledicom – pojavljivanjem bubuljica. Stoga je važno protumačiti razlog zašto se bubuljice javljaju na našoj koži i kako mogu nestati jednom zauvek.

Kako nastaju bubuljice

Naime, u našoj koži postoje sebacealne žlezde koje luče sebum. Bliže rečeno masnoću koja štiti našu kožu. Sebum sam po sebi daje našoj koži glatkoću, svežinu i sjaj, međutim usled preteranog lučenja sebuma dolazi do upalnih procesa koji dovode do pojave akni. Višak masnoće, mrtve ćelije i bakterije odgovorne su za pojavu bubuljica.

Stručnjaci iz oblasti kozmetologije i dermatologije navode brojne uzroke nastanka bubuljica. Pored upalnih procesa na koži, akne mogu nastati usled loše higijene, hormonskog disbalansa, loše ishrane, stresa, različitih vrsta infekcija. U zavisnosti od težine problema treba drugačije pristupiti samim tretmanima lečenja bubuljica.

Priznajemo svi da nije lako održavati kožu i gotovo uvek sprečiti pojavu bubuljica. Da li od previše slatkiša, stresa ili pak drugih problema ne stignemo uvek da vodimo računa o izgledu naše kože. Nažalost, koža uvek reflektuje stanje našeg organizma. Postoje različiti prirodni preparati koji vam mogu pomoći da uklonite bubuljice i valja ih se pridržavati. Međutim, pored redovne higijene treba promeniti i loše navike koje mogu dovesti do pojave bubuljica, mitesera i akni. Ukoliko na vreme počnete da menjate štetne navike, bubuljice će biti poslednja misao u vašoj glavi i precrtani problem za vas.

Loše navike koje dovode do pojave bubuljica

Da li se hranite zdravo? Da li ste pod velikim stresom? Da li ste pušač? Kakvu kozmetiku koristite? Kako održavate svakodnevnu higijenu?

Upitnik o vašoj svakodnevnoj rutini može vam mnogo reći o vašem zdravlju. Svima je jasno da ubrzani tempo života, nezadovoljstvo, brza hrana, stres definišu način modernog života.

Kada nastane bubuljica – tražimo instant rešenje. Samo da pregrmimo još jedan dan, nedelju, mesec. Pri tom ne razmišljamo o svom načinu života dok nas nešto ne zaboli ili pak dok bubuljice ne postanu hroničan problem našeg lica, vrata i leđa.  I sve nas to frustrira na isti način. Mnogi moji prijatelji redovno idu kod kozmetičara a da i dalje imaju bubuljice, mnogi koriste preskupe preparate protiv akni i dalje im se pojavljuju bubuljice.

Da li ste se zapitali šta nam naše telo na taj način poručuje? Možda unosimo previše šećera, možda nemamo dovoljno fizičke aktivnosti. Možda naše rutinske navike u održavanju higijene nisu dobre za naš tip kože?

Evo nekoliko štetnih navika koje mogu dovesti do hroničnog problema sa bubuljicama, i kojih treba da se rešite.

Loša ishrana

Hrana bogata šećerima i mastima definitivno je top 1 neprijatelj dobrog izgleda kože. Usled nezdrave ishrane lojne žlezde luče višak sebuma koji dovodi do pojave upalnih procesa na koži.

Možda vam đavolski ukusna hrana poput pohovane piletine, pomfrita, pice i ostalih gurmanskih specijaliteta utoli glad i omekša nepca ali ovakva hrana vas može dovesti do velikog problema sa pojavom akni, potkožnih bubuljica i previže masne kože.

Priznajemo nije lako uvek reći ne ukusnoj hrani ali treba povesti računa o prekomernom unosu svih nezdravih sastojaka koje brza hrana sa sobom nosi. Različiti aditivi u sebi imaju veliki broj toksina koji utiču na čitav organizam.

Svima je jasno da ova vrsta hrane nije dobra za naše zdravlje ali je gotovo svi konzumiramo. Ipak, vreme je da loše navike zamenimo dobrim. Ukoliko želite da imate čisto lice i da vam se koža više ne masti prekomerno za početak izbacite šećer iz upotrebe. Zaboravite neko vreme na sokove, šejkove i slatkiše.

Jedite dosta povrća, voća i pijte biljne čajeve kako biste očistili organizam od prekomernih toksina. Kroz nekoliko nedelja uvidećete da će se pojava bubuljica smanjiti a samim tim i prekomreno mašćenje kože.

Stres

Nažalost na stresne situacije ne možemo uvek dobro reagovati. Nije retkost da usled anksioznosti, stresa ili nekog problema koža burno reaguje i ospe se bubuljicama. Ukoliko imate ovakvih problema verovatno bi vas iznerviralo kada bi vam neko rekao – nemojte se nervirati. Oh da, svi znamo da to nije lako.

Stoga za početak predlažemo da počnete da meditirate i da naučite da kanališete negativnu energiju. Možda zvuči neizvodljivo ali verujte da je moguće rešiti se prekomernog nerviranja. Kako je naša koža jako osetljiva na promene raspoloženja, predlažemo vam da se više opuštate kada za to imate prilike. Masaža, muzika koja relaksira i meditacija su sjajna stvar kako bi ste odmorili svoje napete živce i umirli kožu. Kanalisanjem negativne enregije, pored problema koje će nestajati jedni za drugim, nestaće i bubuljice sa vaše kože.

Teška šminka

Lice vam je prepuno bubuljica a vi ga uporno prekrivate teškim puderom? Većina žena ima tu lošu naviku da prekriva svoje nedostatke i da se uvek nervira oko njih. Međutim, činimo sebi magareću uslugu i nije retkost da se upravo usled teške šminke bubuljice iznova i iznova pojavljuju na našem licu ili vratu.

Zašto bismo samo produžavali agoniju sa šminkom i aknama? Ukoliko primetite da imate taj problem, predlažemo vam da odložite šminku na neko vreme i da oporavite lice od bubuljica. Lagana šminka i redovna higijena mogu vam pomoći da sanirate problem sa bubuljicama po licu ili vratu.

Kako se rešiti bubuljica?
 

Moguće da nemate navedene loše navike, a da imate problem sa nesavršenostima na koži. Kako je već rečeno, brojni faktori mogu uticati na pojavu upalnih procesa. U većini slučajeva radi se o različitim bakterijskim infekcijama koje se ne tretiraju na pravilan način ili možda imate hormonskih problema.  Verovali ili ne, i promena klime i te kako može dovesti do pojave bubuljica po koži.

Kako bi misterija nastanka bubuljica bila rešena, za početak vam predlažemo da uradite detaljan pregled čitavog organizma, alergo testove  i da se posavetujtete sa vašim lekarom. Ukoliko imate problem sa poremećajem hormona, imajte na umu da ćete taj problem rešiti  uz pomoć nadzora lekara i uz odgovarajuću terapiju.

Sa druge strane različite infekcije mogu biti sanirane određenim lekovima koje će vam prepisati vas lekar. Nemojte nikada na svoju ruku uzimati različite medicinske tonike protiv bubuljica niti sami sebi davati dijagnozu. Nažalost možete napraviti sebi više štete nego koristi. Zato je važno da pratite uputstva vašeg dermatologa i da pristupite lečenju akni i potkožnih bubuljica na pravilan način.

Longa Vita poliklinika
Učitelj Tasina 9a
018/307-251
069/11-22-358
FaceBook
LongaVita.rs

Nije retkost da godišnja doba mogu uticati na pojavu akni. Bilo da se radi o visokim illi niskim temperaturama, naša koža izuzetno pati kada je izložena surovim klimatskim uslovima. U letnjim danima usled jakog uv zračenja sunca mogu se pojaviti bubuljice po koži. Ukoliko imate sezonske probleme sa bubuljicama neophodno je da zaštitite kožu različitim faktorima i da je redovno hidirate.

Pored toga prekomerno korišćanje različite kozmetike može dovesti do iritacije kože i do promene ph vrednosti kože.

Zaista svi volimo kozmetiku koja neguje našu kožu ali prekomerno „mackanje“ različitim kremama, tonicima i maskama može napraviti kontra efekat na našoj koži. Posledica toga mogu biti miteseri i bubuljice. Zlatno pravilo nege kože kaže “manje je više”, stoga nemojte trošiti novac na brojne preparate za kožu. Preporučujemo vam prirodne maske i kreme koje će nahraniti vašu kožu a ujedno i sprečiti pojavu akni.

Naravno poseta profesionalcima, tj. odlazak u neki od sve popularnijih centara anti aging medicine u Nišu se podrazumeva.

Prirodni recepti protiv bubuljica

Predstavljamo vam odlične namirnice koje svi imamo u svojim domovima a koje su izuzetno korisne u saniranju bubuljica. Zahvaljujući nekim sastojcima bukvalno vam preko noći mogu nestati bubuljice. Vreme je da otkrijete da različite namirnice mogu biti odlična zamena za svakodnevnu negu vaše lica i tela.

Soda bikarbona

Svi je imamo u kući a možda i nismo svesni koliko nam ona može pomoći u održavanju naše higijene. Soda bikarbona je alkalna po sastavu i služi za neutralisanje kisele sredine. Ukoliko želite da se otarasite bubuljica, predlažemo vam da koristite sodu bikarbonu kao piling protiv mrtvih ćelija ili da jednostavno natapkate kritično mesto sodom i ostavite da odstoji. Fantastična svojstva ove namirnice učiniće čuda za vašu kožu. Osim što ćete je očistiti, sprečićete bakterijske infekcije.

Votka

Možda zvuči suludo ali votka vam može poslužiti kao odlično sredstvo za dezinfekciju lica. Alkohol je neophodan kada je reč o upalnim procesima. Stoga je votka odličan izbor ukoliko želite brzo da se rešite dosadne bubuljice. Natapkajte na tufer nekoliko kapi votke i dezinfikujte kritično mesto na licu ili telu. Votka sadrži mnogo sastojaka koji će pomoći u saniranju upalnog procesa i dovešće do ubrzanog sušenja same bubuljice.

Jabukovo sirće

Istina da ne volimo svi miris sirćeta, ali kada je reč o lepoti verujem da ćete izdržati nekoliko minuta. Sirće je odlično sredstvo za dezinfekciju upalnog procesa i vraća u ravnotežu ph vrednost kože. Ukoliko imate problem sa prekomernim mašćenjem kože predlažemo vam da na tufer natapkate nekoliko kapi sirćeta i da time očistite kožu. Nakon toga kožu isperite mlakom vodom. Za samo nekoliko dana ph vrednost kože vratiće se u prirodni balans a samim tim bubuljice će postati prošlost za Vas.

Pasta za zube

Pasta za zube sadrži veliku količinu mente, sode bikarbone i drugih antibakterijskih sastojaka koji sprečavaju prodor bakterija. Kada to znamo zašto je ne bismo koristili i u službi nege kože? Ukoliko vam se pojavi bubuljica i želite da brzo nestane, natapkajte pastu za zube na kritično mesto i ostavite da odstoji neko vreme. Sastojci paste će dezinfikovati, osušiti i sprečiti dalju infekciju kože. A bubuljica će vrlo brzo nestati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com