Društvo

(FOTO) “Remek dela” Željka Simića – Unikatni predmeti od kože

U maloj radionici Željka Simića, svakodnevno se rađaju mužki i ženski kaiševi od prirodne kože.

Željko je inače vojno lice u penziji, a proizvodnjom kožnih kaiševa se bavi iz hobija. U njegovoj ponudi ne postoje dva ista kaiša.

Pored svojih veštih ruku, koristi i ponešto od alata, koji je sam napravio, a specijalizovane mašine ne poseduje.

Foto: Privatna arhiva

Ovim hobijem se bavi dosta dugo, kaže da je kroz vežbu dostigao neki viši nivo, a da je u svet svog (ne) običnog hobija uplovio sasvim slučajno.

“Počeo sam sasvim slučajno, onda sam kroz vežbu došao do nekog zadovoljavajućeg nivoa. Nikada nisam napravio dva ista kaiša. Ovo ne radim zbog neke zarade, već zaista iz hobija. Ljudi iz mog okruženja su prepoznali moj talenat i govorili da treba da nastavim dalje, što sam ja i učinio. Nastavio sam da se usavršavam i uz trud i vežbu, uspeo sam da napravim neke interesantne i lepe stvarčice”, kazao je Simić za Niške Vesti.

Najduža izrada kaiša sa kitovima trajala je skoro mesec dana.

“U svetu je proizvodnja mnogo razvijenija. Što se tiče materijala, Turska je lider po pitanju materijala. Za sve ovo postoje mašine i sve to može biti izrađeno u ogromnom tiražu. Moja ideja nije masovnost”, poručuje Simić.

Izrađuje i ženske kaiševe, ali ne tako često jer damama ne želi da ponudi samo kvantitet već i kvalitet.

Foto: Privatna arhiva

“Što se tiče ženskih kaiševa ne radim ih često, radim ponešto. Žene uglavnom traže različite materijal i boje. Pitaju me imaš li žuti, zeleni, plavi?”, kaže kroz smeh Željko.

Objašnjava da u takvom slučaju ne može da postigne kvalitet, jer sve što napravi, želi da bude vanserijski lepo.

Dok što se tiče muških, svaki pravi kao za sebe.

“Ako napravim neku grešku koja je moguća, ideja mi je da ostane u mojoj kolekciji. Mada, skoro nisam nisam napravio grešku. Sve što napravim, želim bude vanserijski lepo, u tome i jeste draž. Bar je to moje viđenje nastalih predmeta , iako većina pravi to mnogo jednostavnije”, priča on.

Uživa da stvara kaiševe i šaljivo ističe da su mu specijalnost. Smatra da su jako kvalitetni, iako ostale predmete od kože ume i zna da napravi, ali da nije zadovoljan nivom postignutim.  Mi smo sigurni da kada bi se prepustio mašti i da bi uz neosporan talenat iz njegove radionice nastala gomila unikatnih predmeta vrednih pažnje.

Foto: Privatna arhiva

Ove unikatne proizvode možete naručiti online putem preko instagram stranice.

Foto: Privatna arhiva

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com