Kultura

KONAČNO: Nakon brojnih priznanja Lutajuća srca dobila nagradu i u svom gradu

Potraži me u predgrađu, Počnimo ljubav iz početka, Šaj rode šaj, Odiseja, Magdalena, Cesarica …. samo su neke od pesama koje je niška publika pevala i pozdravljala dugim aplauzom, sinoć na prepunoj Letnjoj pozornici, zajedno sa doajenima evergrin muzike – Ladom Leskovarom, Beti Đorđević, Nadom Pavlović, popularnim Nunetom. Nedom Ukraden, Dušanom Svilarem i Leom Martinom na koncertu pod nazivom „Vreme festivala“.

Trio Lutajuća srca nije nastupao ali ih je publika pozdravila aplauzom pri dodeli nagrade za poseban doprinos razvoju kulture.

„Konačno da se neko, u našem gradu, posle svega, setio i nas“, rekao je, u svom maniru, primajući nagradu Miroljub Jovanović član trija Lutajuća srca. „Hvala Impresiji, hvala Vojkanu (Borisavljeviću), hvala svima i na nagradi i na ideji da pokrenu ovakav festival. Lepo je ponovo slušati lepu i kvalitetnu muzuku na ovoj pozornici“, istakao je.

Nagradu je ustanovio oganizator Evergrin festivala, orkestar Impresija i Vojkan Borisavljević kompozitor i dirigent.

„Sedamdesete godine su bile zlatno doba akustičarske pop muzike, koja je iznedrila brojne izvođače i balade za sva vremena. Ono što se ne zaboravlja je izuzetan vokal Spomenke Đokić iz trija Lutajuća srca“, rekao je Vojkan Borisavljević uručujući priznanja članovima niškog benda.

„Lutajuća srca“ su akustičarski trio iz Niša, osnovan 1970.godine. Pored Spomenke Đokić Krstić, u grupi su bili i Milan Marković (gitara, klavir, violončelo, prateći vokal) i Miroljub Jovanović (gitara, prateći vokal). Njih dvojica su bili autorski tandem, a snimali su i pesme drugih kompozitora. Početak njihove muzičke karijere obeležili su nastupi na festivalima širom regiona.

Predstavili su se publici na festivalu „Omladina“ u Subotici 1972. godine i odmah se vinuli u visine: njihova pesma „Još malo“ dobila je prvu nagradu i žirija i publike, a tekst proglašen najboljim.

Autor njihovog sledećeg velikog hita „Jefimija“ je Mostarac dr Dženan Đani Salković, koji je za tu pesmu nagrađen na festivalu „Vaš šlager sezone“ 1973.godine.

Iste godine „Lutajuća srca“ predstavljali su Jugoslaviju na X svetskom festivalu omladine i studenata u Istočnom Berlinu. Tokom sedamdesetih su često nastupali na festivalima i osvajali nagrade. Njihove poznatije pesme iz sedamdesetih su još i „Putnik“ i „Brod za sreću“.

1975. godine grupa je pauzirala zbog obaveza članova prema JNA. 1981. godine objavili su LP “Strepnja” na kome su se izdvojile “U poznu jesen” po pesmi Vojislava Ilića i “Večernja pesma” Sidni Lanijera. Članovi grupe su pisali muziku za pozorište, film “Košava” i TV seriju “Partizani”.

Nedavno je o ovom muzičkom triju snimnjen dokumentarni film „Lutajuća srca -arhiv emocija“ koji je producirao City Marketing Centar iz Niša. Film je prikazan na nekoliko festivala u zemlji i inostranstvu.

Spomenka Đokić-Krstić danas radi kao nastavnik muzike, Miroljub Jovanović je urednik zabavnog programa na niškoj televiziji Belle amie, a Milan Marković svira violončelo u simfonijskom orkestru.  Od nedavno umesto Markovića na javnim nastupima sa Spomenkom i Miroljubom nastupa Vlada Crnomarković muzičar iz Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com