DruštvoZdravlje

Klinici za nefrologiju KC Niš uručena troja kolica i šetalica

Klinika za nefrologiju Kliničkog centra u Nišu dobila je danas troja kolica za osobe sa invaliditetom i jednu šetalicu. Ova pomagala nabavljena su zahvaljujući sredstvima prikupljenih u akciji „Čepening“.

Klinika za nefrologiju Kliničkog centra Niš jedna je od vodećih zdravstvenih i naučno-obrazovnih ustanova za dijagnostiku i lečenje bubrežnih oboljenja. Godišnje se ovde uradi oko 30.000 hemodijaliza za više od 200.000 pacijenata.

“Svaka donacija znači da nismo sami i da neko, ipak, misli. Na našoj klinici nema lakih dijagnoza. Pacijenti su često teško pokretni, a potreba za dijagnostičkim procedurama van naše zgrade stvara veliki problem. Kolica koja smo do sada koristili su dotrajala, pa je transport pacijenata bio gotovo nemoguć. Sa ovim, novim kolicima biće lakše i malo komfornije”, kazala je doc. dr Branka Mitić direktorka Klinike za nefrologiju.

U ime „Čepeninga“ donaciju je uručila Gordana Livada, koja je najavila nastavak akcije.

„Ovo je treća u nizu donacija zdravstvenim ustanovama u Nišu i sigurno je da se na ovome nećemo zaustaviti. Naša misija je animirala veliki broj građana koji vide da se njihova dobra volja, trud i novac koriste na najbolji način. Verujem da ćemo uskoro obradovati još nekog“, rekla je Gordana Livada član „Čepening“ tima i pozvala preduzeća i institucije da se više uključe i pokažu svoju humanost.

Za 2,5 godine koliko akcija “Čepening” postoji, uručeno je 23 pomagala pojedincima, ustanovama i klinikama na teritoriji grada Niša. Poslednja donacija bila je krajem decembra 2017. kada su Klinici za fizikalnu terapiju, takođe, uručena troja kolica i šetalica.

“Sva zasluga, za do sada nabavljena pomagala, pripada građanima Niša. Oni su ti tihi heroji, a naše je bilo samo da posredujemo. Trenutno radimo sa klinikama Kliničkog centra u Nišu, a kad završimo krug sa njima, onda ćemo videti, šta treba vrtićima, školama, možda krenemo u nabavku mobilijara. Važno je da “Čepening” živi”, istakao je Vojkan Živković jedan od pokretača humanitarne akcije prikupljanja čepova i njihove reciklaže.

Osim humanitarnog, ekonomskog i ekološkog, akciju “Čepening” krasi i socijalni moment.
“Građanima je važan osećaj da rade nešto korisno. Kroz ovu akciju uspeli smo da probudimo volonterizam i kod mladih i kod starijih sugrađana. A znamo koliko su volonteri cenjeni u svetu. Spojili smo u jednoj akciji mnoga dobra”, ističe Živković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com