Društvo

Nišlije od sakupljenih čepova donirali kolica Infektivnoj klinici

Klinika za infektivne bolesti u Nišu dobila je danas dva kompleta invalidskih kolica, zahvaljujući akciji "Čepening", odnosno neformalnoj grupi "Pomoć ugroženim Nišlijama" koja već deset godina prikuplja plastične zatvarače i predaje ih reciklerima, a za dobijeni novac kupuje ortopedska pomagala.

Predstavnik akcije “Čepening” Vojkan Živković kazao je da su klinikama Univerzitetskog kliničkog centra do sada donirali tridesetak ortopedskih pomagala, uključujući i ova kolica koja su danas poklonjena.

“Prikupljene čepove isporučujemo tri do četiri puta godišnje. S obzirom da svaka isporuka sadrži dve do tri tone čepova, uspeli smo da za deset godina prikupimo stotinak tona čepova”, izjavio je Živković.

On je kazao da su do sada najrazličitijim ortopedskim pomagalima pomogli velikom broju Nišlija, a samo invalidskih kolica nabavljeno je i uručeno skoro 90.

Foto: B. Lj.

“Pomažemo građanima bez ikakvog uslovljavanja za razliku od nekih drugih akcijau Srbiji. Mi ovde južnjaci u Srbiji idemo na ovo: “Brate treba mi, brate izvoli”. Sve završavamo bez mnogo peripetija”, istakao je Živković.

Prema njegovim rečima, akcija “Čepening” osim humanitarnog karaktera ima i ekološki značaj, jer nešto što je u suštini smeće i što uglavnom završava zgaženo u zemlji, sakupljaju, recikliraju i pretvaraju u gotov novac.

Direktor Klinike za infektivne bolesti Miodrag Vrbić istakao je da današnja donacija “Čepeninga” predstavlja pravu humanost na delu i da bi trebalo da imamo više takvih primera, ali su se ljudi “nekako zatvorili u sebe”.

“Infektivnu kliniku očekuje jedna nova faza renoviranja u okviru koje će biti prenamenjen prostor kako bi se proširila intenzivna nega koja je sada “usko grlo”. U toj fazi renoviranja biće nam potrebna nova aparatura”, izjavio je Vrbić.

On je rekao da Klinici za infektivne bolesti neretko zafali neki od potrošnih proizvoda poput apaata za merenje pritiska, toplomera i pulsnih oksimetara, tako da građani mogu da pozovu kliniku i informišu šta je to što bi bilo dobro da doniraju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com