Promo vestiZdravljeZdravlje i zdrav život

KAKO SE REŠITI AKNI: Siguran put ka zdravoj i lepoj koži

Akne su jedno od najneugodnijih kožnih oboljenja, posebno kod mladih osoba u pubertetu. Medjutim, njihova pojava nije ograničena samo na ovu starosnu grupu. Odrasle osobe takodje nisu poštedjene ove neprijatnosti. Akne i ožiljci od akni su vrlo uznemirujući u bilo kom uzrastu, mogu uticati na samopouzadanje, raspoloženje i sam kvalitet života. Pravovremeno lečenje akni smanjuje rizik nastajanja ožiljaka koji mogu biti podjednako neugodni.

Izraz akne je naziv za zapušene pore sa crnim i belim vrhom, bubuljice i ciste koje se javljaju na koži.

LASERSKI TRETMANI AKNI

Akne nastaju onda kada visok nivo odredjenih hormona u telu, u pubertetu ili zrelim godinama, stimuliše lojne žlezde da proizvode višak sebuma. Ove izlučevine ostaju začepljene u žlezdama, a koža postaje masnija i pogodnija za razvoj mikroorganizama. Bakterijska flora sa površine kože, posebno Propionibacterium acnes, naseljava zapušenu lojnu žlezdu i dovodi do upale koju mi prepoznajemo kao bubuljice. Broj bakterija koji se razvija proporcionalan je količini sebuma, pa je cilj u terapiji redukovati broj prisutnih bakterija i smanjiti lučenje sebuma. Jedan od načina je primenom lasera u terapiji za postižanje upravo tog efekta.

LASERSKI TRETMANI OŽILJAKA OD AKNI

Većina ljudi imala je akne u mladosti koje su prošle bez tragova, dok su drugima, nažalost, ostali ožiljci kojih se žele rešiti. Prevencija nastanka samog ožiljka je na prvom mestu kada je lečenje akni u pitanju.

Sculpturelle

U dermatologiji ožiljci se definišu kao fibrozno tkivo koje zamenjuje normalnu strukturu kože usled povrede ili bolesti.
Kada su u pitanju ožiljci od akni, oni se klinički razlikuju u zavisnosti od intenziteta i dubine upalnog procesa kojima je koža bila izložena, kao i od vremenskog perioda u kome je ta izloženost trajala.

Obično se ožiljci od akni očekuju od nodulocisticnih i konglobatnih akni, ali oni mogu nastati i kod površnog oblika.
Laserima se u velikom stepenu mogu ublažiti ožiljci koje za sobom akne ostavljaju. Ukoliko se radi o svežim ožiljcima, rezultati su znatno veći. Za maksimalan učinak, kombinuju se tretmani hemijskim pilinzima i dermapenom.

KANDIDATI

Smatra se da akne pogadjaju 80 – 90 odsto adolescenata, ali je i sve veći broj odraslih, naročito žena, koje se nose sa istim problemom.

Sculpturelle

Indikacije za primenu lasera su:

  • Komedogene akne
  • Papularne akne
  • Papulopustularne akne
  • Cistične akne
  • Ožiljci od akni

Tokom konsultacija utvrdjuje se stanje kože i odlučuje da li je laserski tretman pogodan za kožu.

PROCEDURA

U ordinacini Sculpturelle u svom radu korististe tri vrste medicinskih lasera i LLLT fotodinamsku terapiju.

SCULPTURELLE
TC Kalča, II sprat, B/35
Obrenovićeva 34
018 295 500
069 1295 500
info@sculpturelle.rs
FaceBook
Ordinacija
FaceBook
Fizikalna terapija
sculpturelle.rs
CityOfNis

Laseri medicinskog ranga su talasnih dužina 550 nm, 808 nm i 1064 nm. Kombinovanjem ovih talasnih dužina delujemo na različite faktore koji dovode do nastanka akni. Odredjene talasne dužine lasera ciljaju odgovarajuće receptore u koži, tako da neki laseri izazivaju hemijske promene u koži, neki dovode do promena na osnovu termalnog efekta, a neki imaju oba mehanizma dejstva.

LLLT fotodinamska terapija za lečenje akni koristi plavo led svetlo talasne dužine 420nm zbog njegovog baktericidnog dejstva. Glavni uzročnik akni je bakterija Propionibacterium acnes. Dejstvo terapije se zasniva na apsorpciji svetlosnog zraka od strane porfirina, supstance koja je proizvod ove bakterije.

Lasersko lečenje akni obavlja se po individualnom protokolu, 1 – 2 puta nedeljno, u trajanju od 5 – 6 nedelja. Kod većine klijenata poboljšanje se primećuje već nakon 4 – 5 tretmana. Dalji protokol zavisi od početnog stanja i individualnog odgovora na terapiju.

Sam tretman nije neprijatan, oseća se blaga toplota i peckanje, u trajanju od oko 20 minuta.

NEGA I OPORAVAK

Po završetku tretmana iritacija na koži nema. Laserski tretmani ne oštećuju kožu, niti ostavljaju bilo kakve tragove. Nakon tretmana potrebno je zaštititi kožu od sunčevih zraka.

Opširnije na >>>

[iframe src=”https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d725.7085634459373!2d21.893935829253095!3d43.317728998695905!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x0%3A0x0!2zNDPCsDE5JzAzLjgiTiAyMcKwNTMnNDAuMSJF!5e0!3m2!1sen!2sus!4v1499694094668″ width=”600″ height=”450″ frameborder=”0″ style=”border:0″ allowfullscreen]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com