Kultura

Кako se gleda film ili Mala škola filmskog bontona

Radionica koja je održana u Festivalskom centru sa predavačima Đorđem Bajićem i Zoranom Jankovićem imala je za cilj da osnovce nauči osnovnom filmskom bontonu, objasni proces stvaranja filma, kao i ulogu svakog člana filmske ekipe.

 

„Dve godine traju naši ciklusi radionica i prošle godine smo bili u Nišu, pa smo se vratili. Hvala na gostoprimstvu. Кoncipirana je tako da je namenjena deci uzrasta od 8 do 14 godina i cilj je da se mlađe generacije upoznaju sa tim kako se pravilno ponašati u bioskopu, koje su prednosti odlaska u bioskop. Ovo iz razloga što nam se čini da se sve prebacilo na striming i internet, a zaista puno uživanje u filmu može da se dogodi samo ako se ode u dobar, kvalitetan bioskop i pogleda na što većem platnu“, rekao je Đorđe Bajić.

Bajić je dodao da su prostori kao što je niška Letnja pozornica savršeni za gledanje filmova tokom leta i da je Niš u prednosti u odnosu na druge gradove jer je ima.

„Upravo je film koji je tema naših radionica u ovoj sezoni, Leto kada sam naučila da letim Raše Andrića, prikazan na Letnjoj pozornici i to je novitet u odnosu na prošlu godinu. Ranije smo prikazivali razne filmove i pričali sa polaznicima, ukazivali na filmske segmente koje deca ne prepoznaju odmah. Na primer, deci su glumci najvažniji, oni jesu važni, ali nisu jedini. Imamo i reditelja, direktora fotografije, kompozitora i to nam je jedan od ciljeva, da ukažemo koliko je film kompleksan“, objasnio je Bajić.

I Bajiću i Jankoviću je drago što se u okviru njihovih radionica prikazuje baš film Raše Andrića jer je dečiji, a ove godine je film pogledalo oko 200 hiljada ljudi.

„Imamo situaciju da film i generacijski odgovara publici koja je na radionicima, a iz najnovije je filmske produkcije. Osim toga što je dobar i kvlitetan, on je ekranizacija jako popularnog romana Jasminke Petrović. A i samo leto na moru predstavlja važan adut u tom prijemu kod publike“, navodi Zoran Janković.

„ Planovi su da što više ovakvih radionica realizujemo tokom septembra i oktobra i to u različitim gradovima, u kulturnim centrima, bioskopima, školama po Srbiji. Za ovu godinu planirano je petnaest radionica, do sada smo bili u Tršiću, Somboru, Subotici, sada smo u Nišu“, kazao je Janković.

Po njegovim rečima ideja o pokretanju ovakve edukativne radionice stara je više od tri godine, a sprovedena u delo kada je iza projekta stala Mreža kinoprikazivača Srbije.

Đorđe Bajić je filmski i književni kritičar i pisac, magistrirao je teoriju umetnosti i medija, a Zoran Janković je književni i muzički kritičar, a diplomirao je engleski jezik i književnost.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Радионица вредна пажње о подизању филмске културе !
    У животу је све ствар културе ! Док тај миље не променимо нама спаса нема !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com