Kako proveriti da li ste netolerantni na gluten
Mnogi imaju problem sa glutenom, neki zbog trajne nepodnošljivosti, a neki zato što imaju netoleranciju na ovaj protein.
Tegobe koje pojedini imaju zbog unošenja glutena su reumatoidni artritis, migrene, sindrom hroničnih bolova, umor, nadimanje, gasovi, uznemiren stomak, razdražljivost, česte promene raspoloženja, kažu u Beyond zdravoj hrani.
Međutim, svi ovi simptomi se mogu naći i kod drugih bolesti ili zdravstvenih problema zbog čega je teško postaviti dijagnozu samo na osnovu simptoma.
“Predlažemo da zapišite sve simptome koji vas muče, bilo povremeno, bilo hronično. Potom pokušajte da se 30 do 60 dana hranite bez glutena. Ako osećate da to niste u stanju da učinite, to bi moglo da znači da ste zavisni od glutena. Paradoksalno, ali mi smo često zavisni od stvari na koje smo alergični”, kažu u Beyondu.
Njihova preporuka je da se posle 60 dana vratite spisku simptoma i proverite koliko ih je preostalo. Ako su se uglavnom izgubili, to može biti dobar podsticaj da se držite ishrane bez glutena. Ako niste sigurni, vratite se na prethodnu ishranu da vidite da li će se neki od simptoma koji su se izgubili ponovo vratiti, dodaju.
Ishrana bez glutena isključuje pšenicu, raž, ječam, speltu, kamut i ovas. Može se naći u pekarskim i poslastičarskim proizvodima, mesnim prerađevinama, kašama, umacima, slatkišima i čak i tamo gde ga ne očekujemo npr. u kečapu ili eurokremu.
„Ishrana bez glutena je jedini način lečenja celijakije i sprovodi se čitavog života. Neadekvatna ishrana je najvažniji činilac u razvoju posledica ove bolesti, koje onda ugrožavaju rast i razvoj organizma, posebno kod dece, telesnu izdržljivost, radni kapacitet, imuni sistem, razvoj intelektualnih sposobnosti i uzrokuju brojne bolesti”.
“Posebno je teško hraniti se van kuće jer gotovo sva komercijalna hrana sadrži gluten”, dodaju.
Osobe koje ne podnose gluten mogu da jedu pirinač, proso, kinou, heljdu i amaranth jer ova zrna ne sadrže gluten. Takođe, mahunarke kao što su naut, crveno i zeleno sočivo, azuki, mungo ili običan pasulj. Mogu da konzumiraju kukuruzni griz, krompir, soju i grašak. Svo voće i povrće takođe dolazi u obzir. Možemo dodati i golicu, suncokret, bademe, lešnke, indijski ili brazilski orah, kikiriki i leblebiju. Mleko je u redu ali treba biti oprezan sa mlečnim proizvodima i čitati deklaracije, upozoravaju.
BEYOND |
Vožda Karađorđa 76b |
018-514-182 |
shop@zdravahrana.com |
www.ZdravaHrana.com |
“Bitno je naglasiti da bezglutenska dijeta nije nimalo štetna za organizam, a gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga sačinjavaju mogu se zameniti brojnim drugim namirnicama”, dodaju.
[iframe src=“<iframe src=“https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d1451.3563404006557!2d21.90095225800587!3d43.32027374617244!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x4755b0b76f36642f%3A0xe225d057209e0f82!2zQm_QttC00LAg0JrQsNGA0LDRktC-0YDRktCwIDcwLCDQndC40Yg!5e0!3m2!1ssr!2srs!4v1501946881909″ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ style=“border:0″ allowfullscreen></iframe>“ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ style=“border:0″ allowfullscreen]
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.