MagazinPromo vesti

Kako da 2018. bude vaša najbolja godina do sada?

Želite nov posao, bolju platu, drugačiji život? Ali kada pogledate oko sebe ne nalazite baš mnogo prilika da svoje želje sprovedete u delo? Situacija će biti drugačija ako promenite ugao gledanja i okrenete se poslovima koje su nam donele moderne tehnologije.

Godina koja je tek počela prava je prilika da uzmete život u svoje ruke i postarate se da vaši snovi postanu stvarnost. Ostalo je još nešto više od 11 meseci – period koji je sasvim dovoljan da se sve okrene za 180 stepeni. Internet danas pruža mogućnosti koje su donedavno bile nezamislive, pa tako iz svog doma možete da radite za poslodavca ili za klijente iz bilo kog dela sveta. Možete da budete freelancer i da sami planirate svoje vreme i svoj raspored ili da nađete posao u nekoj od domaćih firmi koje rade za strane klijente, a kojih u Nišu i drugim gradovima u Srbiji ima sve više.

Verovatno ste za ovo već čuli, ali možda vam je delovalo suviše daleko ili prosto niste znali odakle da počnete. Ako je tako, rešenje je bliže nego što mislite i nalazi se nadohvat ruke: možete se edukovati online ili odabrati da pohađate kurs uživo na srpskom jeziku. Evo za koje se oblasti možete odlučiti.

Programiranje

Ovo je jedan od najisplativijih, ali i najizazovnjih poslova jer u osnovi podrazumeva rešavanje najrazličitijih problema. Naravno, morate poznavati određeni programski jezik ili više njih da biste mogli da obavljate taj posao. Postavlja se pitanje: PHP, Java Script, Python ili neki drugi? Odluka o tome koji programski jezik ćete koristiti – i najpre učiti – zavisi od toga šta želite da radite i u kom sistemu, odnosno od vaših afiniteta i zahteva tržišta. Da li vas pre svega interesuje programiranje sajtova za web ili izrada mobilnih aplikacija? Kad je ovo drugo u pitanju, da li je vaš izbor iOS ili Android?

Ako ste početnik, bilo bi dobro da krenete od nekog programskog jezika koji nije previše zahtevan i koji u isto vreme pruža priliku da na pravi način ovladate osnovnim konceptima programiranja. Nakon što steknete određeno iskustvo, usavršavaćete se i usmeravati dalje. Ukoliko već radite u ovoj oblasti, onda znate da je konstantno usavršavanje neophodno. Šta je za vas najbolji izbor u datom trenutku odlučićete pošto prikupite adekvatne informacije na internetu ili u konsultacijama sa predstavnicima škole čiji kurs želite da upišete.

Za samo godinu dana steći ćete dovoljno znanja da dobijete svoj prvi posao kao programer, a može vam trebati čak i manje vremena ako ste zaista posvećeni. Prema istraživanju Startit centra, programeri juniori mogu očekivati platu od 700 eura, koja sa godinama iskustva raste. Na poslu ih očekuju i brojne druge pogodnosti, pa je u ovoj branši zadovoljstvo poslom visoko.

Web dizajn

Ako ste kreativni i imate sklonosti ka vizuelnim rešenjima, zašto ne biste to iskoristili i oprobali se kao web dizajner? Neće vam trebati puno vremena da steknete potrebne veštine ukoliko za taj posao imate smisla. Potrebno je da ovladate HTML i CSS kodom, kao i obradom fotografija i optimizacijom za pretraživače, a dalje je na vama da izrazite svoju kreativnost, poštujući zahteve koje nameću funkcionalnost sajta, a često i sam klijent u skladu sa svojim preferencijama. Osim osmišljavanja i kreiranja web sajtova, web dizajner se može bavititi i aplikacijama, igrama, itd.

Za godinu dana bićete u prilici ne samo da steknete osnovna znanja potrebna za ovaj posao (za to će biti dovoljno nekoliko meseci), već i prvo iskustvo. Novu godinu dočekaćete u potpuno novom okruženju, bilo da ste pronašli nov posao ili odlučili da radite kao freelancer na platformama kao što su Upwork, 99design, Fiver, itd.

Businessman holding red dart push on target. Business strategy planning success target goals. Business development concept

Internet marketing

A šta ako sebe ne vidite kao programera, a ni dizajn vam nije jača strana? Da li to znači da treba da odustanete od želje za zanimljivim i izazovnim poslom od koga je moguće lepo živeti? Apsolutno ne. I danas se dešava da neki ljudi poslove koji imaju veze sa internetom i modernim tehnologijama dovode u vezu isključivo sa programiranjem i dizajnom, a to ne može biti dalje od istine.

Internet marketing je izuzetno značajna oblast, prisutan je svuda i nudi mnoštvo prilika za stalno zaposlenje ili freelance angažmane. Obuhvata vođenje naloga na društvenim mrežama, optimizaciju za pretraživače, različite forme oglašavanja na internetu, pisanje tekstova za sajtove i blogove…

Ovom veštinom mogu poželeti da ovladaju vlasnici malih i srednjih preduzeća, ali i svako ko želi da radi kao Community Manager i da svoje usluge ponudi različitim firmama ili da na taj način nađe stalan posao. Godinu dana će i u ovom slučaju biti dovoljno da steknete osnovna znanja i da započnete svoju karijeru u oblasti internet marketinga ili da unapredite svoj biznis.

Za koji god da se od navedenih poslova odlučite, u niškoj školi Level Up možete steći potrebna saznanja za nov i unosan posao. Ključni faktori su u svakom slučaju predan rad, otvoren um, želja za stalnim usavršavanjem i adekvatna edukacija. Od ovog poslednjeg sve počinje, pa to mora biti i prvi korak ka životu kakav želite. Neka godina koja je pred nama bude vaša najbolja godina do sada – odaberite svoj put i krenite.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com