ObrazovanjeRegionSvrljig

JEDINSTVENA IDEJA SREDNJOŠKOLACA IZ SVRLJIGA: Kada iz pikavca izraste biljka

Učenici od drugog do četvrtog razreda iz svrljiške srednje škole ”Dušan Trivunac Dragoš” formirali su učeničku kompaniju “BioFilter” koja je osmislila biorazgradivi filter za cigarete napravljen od nebeljene celuloze koji u sebi sadrži seme biljaka.

Oni su se sa svojim projektom “Ne uništavaj, ozeleni“ nadmetali na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija. Njihova ideja je izazvala veliko interesovanje u javnosti, osebno kada se radi o zaštiti planete, a oni dodaju da njihova ideja nije da promovišu pušenje, ali kada se to već događa žele da ublaže posledice. Bude li njihova ideja zaživela uspeće u tome.

“U Srbiji se dnevno odbaci oko 27 miliona opušaka cigareta, dok je to na godišnjem nivou 26,5 milijardi opušaka. U svetu je taj broj daleko veći. Stepen zagađenja je veliki, podaci pokazuju da godišnje u okeanima završi 13 miliona metričnih tona plastičnog otpada, od čega jedan deo jesu opušci cigareta. Oni predstavljaju opasnost po životnu sredinu, ne razgrađuju se, uništavaju svu vegetaciju oko sebe i smanjuju masu korena biljaka”, kaže učenica Anđela Nikolić koja ističe da cilj njihove učeničke kompanije nije da promovišu pušenje već da uz pomoć biorazgradivog filtera doprinesu očuvanju životne sredine.

Foto: privatna arhiva

Želimo da postojeće filtere koji su mahom napravljeni od plastičnih materijala zamenimo biorazgradivim filterima, kažu ovi srednjoškolci.

“Napravili smo BioFilter od nebeljene celuloze, a u sebi sadrži seme biljaka”, objašnjava Anđela koja je sa Urošem Žikićem prošle godine osvojila treće mesto na nacioonalnom takmičenju učeničkih kompanija sa svojom pogačom za pčele od lekovitog bilja.

Ostali članovi tima su Tanja Vasiljević, Teodora Božinović i Tadija Ristić.

“Okupila nas je ideja da pomognemo planeti”, kažu ovu srednjoškolci.

Foto: privatna arhiva

Potrudili su se da neke komponente svog proizvoda nabave u inostranstvu, a seme biljaka je autohtnono.

“Onog trenutka kada se filter nađe na zemlji uz pomoć vode i vlage seme počinje da klija. Filter semenu služi kao rezervoar za vodu do onog trenutka dok se koren biljke ne veže za zemlju. Kako biljka raste počinje ubrzanija razgradnja filtera. Nakon 6 meseci filtera nema, ali je priroda ozelenjena jednom biljkom”, kažu ovi srednjoškolci čija je osnovna misija očuvanje životne sredine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com