Kultura

Jadranka objavila DEVETU knjigu, uz mnoštvo nagrada tek obećava puno toga što ćemo čitati od nje

Devetnaest godina vodi klub za mlade talente i umetnike - „Prejaka reč“

Književnica Jadranka Milenković je jedna od građanki kojom se naš grad može da ponosi.

Iako je rođena u Puli u Hrvatskoj, jer joj je otac bio vojno lice, gde je dobio prekomandu, od njene sedamnaeste godine je građanka Niša.

Jadranka Milenković, književnica; Foto: privatna arhiva

Njeno dosadašnje stvaralaštvo se sastoji od devet objavljenih knjiga, koje predstavljaju, kako kaže „književnost u najširem smislu“, jer ne prate samo jedan žanr. U nekom od romana mogu da se primete elementi fantastike, dok su neki drugi potpuno realistični i prikazuju realan, svakodnevni život.

Jadranka je umetnica koja se bavi i poezijom i prozom. Pored romana „Heteros“, „Soba 427“, „Šesta pesma za Ingu“ i „Olivera uči nemački“, objavila je i knjigu pesama „Preko kolena“, kao i zbirku pesama „Nisam sreda“. Takođe, ova talentovana žena se bavi i pisanjem eseja i kratkih priča, a u planu je da sledeće godine u NKC objavi i jednu zbirku eseja.

Na pitanje da li joj više „leži“ poezija ili proza, ona odgovara da ne može odrediti čemu je naklonjenija, ali smatra da se posebno možemo pohvaliti srpskom poezijom.

„Kada bismo predstavili našu poeziju svetskom književnom tržištu, tu bismo briljirali, zaista je jedinstvena i jako dobra“, kaže Jadranka za Niške Vesti.

Za sva objavljena dela Jadranka je dobila brojne vredne nagrade na konkursima, a posebno se ističe roman „Olivera uči nemački“, koji je, između ostalih nagrada, ušao u najuži izbor za nagradu „Stevan Sremac“.

Književnica kaže da su joj sve njene knjige podjednako drage i u svakom je dala deo sebe, ali smatra da je  najviše stilski napredovala upravo radeći na romanu „Olivera uči nemački“.

„Ne mogu da izdvojim ni jednu svoju knjigu kao najdražu, ali mislim da sam ovde najbolje uspela da se izrazim i najviše sam stilski napredovala“, kaže ova talentovana niška književnica.

Ono po čemu se Jadranka razlikuje od većine književnika je to što je puno radila u prošlosti, a nije objavljivala, tako da sada ima dosta spremnog materijala, koji će tek ugledati svetlost dana u nekom narednom periodu.

Takođe, ona nije jedina u porodici koja se bavi pisanjem. Naglašava da su njena deca pisala i objavljivala svoja dela pre nego što su izašle njene knjige.

Još jedno delo ove književnice koje zaslužuje puno poštovanje je i klub „Prejaka reč“ koji okuplja sve mlade ljude zainteresovane za književnost, filozofiju i umetnost.

Jadranka je ovaj klub osnovala još pre devetnaest godina, koji i dalje uspešno radi. Do ideje je došla tako što je posećivala razne konkurse gde su njena deca izlagala prvobitno pesmice i videla da ima puno mladih u Nišu, a i šire, koji su zainteresovani za ovaj vid umetnosti, a koje je trebalo okupiti.

Prvo je ostvarila saradnju sa Narodnom bibliotekom koja je ponudila prostor gde su se prvobitno sastajali, dok su kasnije menjali prostor, ali su sačuvali rutinu i održali Jadrankinu zamisao i dan danas.

„To je i dalje klub mladih, gde se sastajemo subotom, čitamo i poeziju i prozu, tumačimo poeziju, razgovaramo i uživamo u umetnosti“, završava uz osmeh ova darovita niška književnica.

Knjige Jadranke Milenković, književnice; Foto: privatna arhiva

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. svi sto izdaju za NKC, Gradinu… sve “jaki” pisci. Pokusao sam par knjiga od tih nazovi pisaca da citam. Pa pismeni boljih djaka iz petog razreda su jaca beletristika, poezija… sta god, od tih “PISACA”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com