Kultura

Izložba „Milena Pavlović Barili“ autora Violete Tomić u Galeriji Sinagoga

Izložba „Milena Pavlović Barili biće otvorena 1. septembra 2021. u 19 sati u Galeriji Sinagoga (Ulica Davidova 2) otvara se izložba. Autorka izložbe je istoričarka umetnosti Violeta Tomić, viša kustoskinja Fondacije „Milenin dom“ – Galerija Milena Pavlović Barilli u Požarevcu.

Izložba umetničkih dela Milene Pavlović Barili, jedne od najznačajnijih slikarki četvrte decenije XX veka u Evropi obuhvata presek Mileninog umetničkog opusa od 1924. do 1945.godine.

Izložbu čine dva dela: od kojih prvi slikarski obuhvata radove iz ranog perioda kojim se završava njeno školovanje do 1928. godine kao i radove takozvanog linearnog perioda (1931 – 1936), kada se potpuno okreće svetu između sna i jave, svetu nadrealnog i metafizičkog. Taj deo izložbe upotpunjen je ličnim predmetima umetnice.

„Između ostalih slika niška publika će moći da vidi i remek delo Autoportret sa velom iz 1939. godine, koji predstavlja svojevrsnu autobiografiju“, najavljeno je u saopštenju Narodnog muzeja Niš.

U drugom delu izložbe su radovi u oblasti primenjene umetnosti – modne kreacije i ilustracije, kao i haljine izrađene po Mileninim idejnim rešenjima iz zbirke Galerije Milene Pavlović Barilli u Požarevcu, rodnom gradu umetnice.

„Ovom izložbom Galerija Milena Pavlović Barilli predstavlja niškoj publici jedan izuzetno značajan deo nacionalne kulturne baštine“, navodi se u saopštenju.

Milena Pavlović Barili je rođena u Požarevcu, 5. novembra 1909. godine kao jedino dete u braku obrazovane Požarevljanke Danice Pavlović i italijanskog kompozitora, muzičkog kritičara i putopisca Bruna Barilija (Bruno Barilli). Život joj je bio kratak i neobičan, ispunjen sanjarenjem, radom i nespokojem.

U Požarevcu je uglavnom provela detinjstvo gde je i prve cratčke časove dobila od nastvanika Josipa Vučetića. U Beogradu je upisala Umetničku školu a potom odlazi na Umetničku akademiju u Minhenu.

Početak Mileninog slikarstva je vezan za akademsko učenje, za ljude i prirodu koji su je okruživali: Mladić u plavoj košulji, Gradištanski svirači, Portret Branke Jocić, Portret majke sa zelenim šalom, ali i za filmske zvezde. Sa filmskom umetnošću Milena se upoznaje na dvoru svog rođaka kralja Aleksandra Кarađorđevića, kod koga je zajedno sa majkom Danicom živela dok je pohađala Umetničku školu u Beogradu. Inspirisana filmskim glamurom slika Žozefinu Bejker, Egipatsku igračicu, Barok, gde je naslikala Rudolfa Valentina kao vojvodu od Šartra u filmu Gospodin Bokair.

Oktobra 1932. izlaže u Rimskoj umetničkoj galeriji, čijem su otvaranju prisustvovali najpoznatija imena iz sveta umetnosti, političari, ljudi iz visokog društva.

U italijanskom listu Кvadrivio 1934. prvi put objavljuje svoje pesme. Uoči Drugog svetskog rata – avgusta 1939. godine odlazi u Njujork, da bi prisustvovala velikoj izložbi nadrealista. Pored rada na čistoj umetnosti, Milena je u SAD bila angažovana i na komercijalom dizajnu, pre svega kao ilustrator najuglednijih američkih modnih časopisa Vog, Harpers bazar, Šarm, Glamur i drugi.

Milenu je izdalo srce 6. marta 1945. godine u Njujorku. Urna sa posmrtnim ostacima preneta je 1947. godine u Rim gde je pohranjena na groblju Cimitero acattolico degli stranieri. Tu su kasnije sahranjeni i njen otac Bruno (1952) i majka Danica (1965).

Galerija je otvorena svakog dana od utorka do petka od 12 do 19 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je galerija zatvorena za posetioce.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button