Kultura

Izložba kaligrafije “Azbučnik” do 2. marta u SKC-u

U sali Studentskog kulturnog centra u Nišu predstavljena je publikacija „Sjaj Lune“, autora Kamenka M. Markovića, kada je otvorena i izložba kaligrafije „Azbučnik“, autora Aleksandra Stankovića.

U publikaciju Kamenka Markovića „Sjaj Lune“ utkano je 49 godina postojanja Amaterskog društva likovnih umetnika Niša – Luna, a knjiga je i objavljena povodom godišnjice.

Azbučnik“, izložba kaligrafskih radova Aleksandra Stankovića, posvećena je radu umetnika koji su na neki način vezani za Niš, koji su tu živeli, stvarali… Svako slovo azbuke nosi ime nekog od umetnika, poput Eugena Verbera, Tanasija Uzunovića, Dejana Stojiljkovića…

“Svakom slovu dodeljen je jedan umetnik iz Niša i okoline koji je dao doprinos kulturi Niša… Imamo trideset umetnika, zato je i naziv izložbe Azbučnik”, naveo je Stanković.

“Magija, čalorija”,  tako Stanković opisuje svoj hobi. Kaligrafija je, kaže zapravo prožimanje različitih emocija. Ova umetnos vodi poreklo iz Kine, a kasnije se proširila i ka zapadu.

“Savremena kaligrafija poznaje i flomastere, markere… Postoje čelična pera, guščija pera, tuševi… Ima dosta materijala za pisanje“, navodi ovaj niški umetnik.

Inspiraciju za stvaranje svojih crteža najviše pronalazi u muzici. Ipak, za ovu izložbu, ona je potekla iz, kako navodi, poštovanja.

Hteo sam da iskažem poštovanje svim ljudima koji su dali doprinos kulturi Niša”, objašnjava on.

Izložba kaligrafije biće otvorena do 2. marta, a svi poštovaoci umetnosti lepog pisanja moći će da pogledaju radove u holu SKC-a svakog dana od 9-15č.

Podsetimo, ove Nišlije kojima je umetnost i ljubav i profesija, su krajem prošle godine imale promociju dve publikacije, takođe u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš – „Rembrant“, Kamenka Markovića i „Kaligrafija“, Aleksandra Stankovića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com