Kultura

Arapska kaligrafija na niški način

Nišlija Aleksandar Stanković, poznavalac arapskog jezika, ljubitelj umetnosti i kaligrafije, kroz brojne izložbe svoje umeće doneo je i u rodnu zemlju i grad.

Ljubav prema umetnosti, kako kaže, traje još od srednjoškolskih dana. Kroz predmet Likovna kultura i profesore koji su mu predavali, zavoleo je Rembranta, Boša, Kandinskog, Poloka.

Ljubav prema kaligrafiji rodila se spontano.

„Imam običaj da kažem da je ona mene izabrala, a ne ja nju”, započinje svoju priču Aleksandar.

Aleksandar Stanković

Ovaj Nišlija krasnopisom, iluminacijom, odnosno svetlopisom i ornamentikom bavi se preko deset godina.

„Kao autodidakt još uvek učim. Ima raznih vrsta pisama koje treba usavršiti – ustav, poluustav, brzopis, rotunda, poluuncijala, gotika, fraktura, beneventana i mnoge druge vrste”, objašnjava Aleksandar.

Navodi da se neke vrste lakše savladavaju, a da vreme savladavanja zavisi od želje i ljubavi prema tome. Među teže vrste za savladavanje ubraja srpsku umetničku ćirilicu.

Arapski jezik kao autodidakt uči preko 30 godina. Sa učenjem ovog jezika počeo je još kao dete, kada, kako kaže, nije bilo knjiga, interneta ni nastavnika u Nišu.

„Posle toliko godina, taj jezik je postao sastavni deo mene”, objašnjava Aleksandar.

Arapsku kaligrafiju do sada je izlagao u Libanu, Bosni, Srbiji i Egitpu, gde je dobio i nagradu.

Na izložbi arapske kaligrafije koja je održana u Oficirskom domu, a koju su otvorili ambasadori Maroka, Tunisa i Egipta, predstavljeni su citati iz Biblije i poslovice koje su identične u oba jezika.

„To je možda bilo spajanje dveju kultura”, navodi Aleksandar. Dodaje da „svaka izložba predstavlja ono što umetnik ima da kaže o nečemu”.

Foto: Aleksandar Stanković, privatna arhiva

Njegova poslednja izložba nosila je naziv „Sunovrati” i predstavljala je kritiku društva koje tone. Osim izlaganja na izložbama, Aleksandar se susreo i sa predavanjem u decembru 2019. godine u Beogradu.

„Na svetski dan arapskog jezika imao sam predavanje o arapskoj kaligrafiji pred punom salom Doma omladine gde su bili prisutni ambasadori, profesori sa Filološkog fakulteta i diplomate”, kaže niški kaligraf.

Aleksandar Stanković

Ističe da mu nije cilj da u Niš donese drugačiju kulturu, već da je predstavi.

„Kao umetnik, izražavam se na način na koji me nešto strasno povuče. Nekada je to ćirilica, nekada ekspresivna kaligrafija, nekada arapska”, navodi Aleksandar.

Do sada je učestvovao u više samostalnih izložbi u Despotovcu, Prokuplju, Nišu, Paraćinu i Beogradu. Pored samostalnih, učestvovao je i u grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu – u Beogradu, Sremskim Karlovcima, Nišu i Kini.

Trenutno čeka rezultate konkursa za svoju prvu samostalnu izložbu u inostranstvu, koja bi mogla da se održi u Minsku, u Muzeju umetnosti.

Aleksandar Stanković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com