Kultura

Izložba dela Lazara Vujaklije “Umetnost trajanja”

U Oficirskom domu u Nišu, u četvrtak 8. septembra u 20 časova, biće otvorena izložba dela Lazara Vujaklije pod nazivom “Umetnost trajanja”. Izložbu priređuje Galerija savremene likovne umetnosti Niš u saradnji sa Galerijom likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića iz Novog Sada. Izložba Umetnost trajanja u Oficirskom domu biće otvorena do 4. oktobra.

Postavka će obuhvatiti slike, grafike, tapiserije nastale u periodu od pedesetih do osamdesetih godina dvadesetog veka iz kolekcija četiri ustanove – Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića Novi Sad, Galerija Matice srpske Novi Sad, Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka, Zrenjanin i Galerije SLU Niš. Autor izložbe je Jovanka Stolić, muzejski savetnik.

Foto: GSLU

Lazar Vujaklija rođen je u Beču 1914. godine. Završio je Grafičku industrijsku školu u Beogradu, radio kao grafički radnik, bio nastavnik na knjigovezačkom smeru. Prva znanja o slikarstvu stekao je pohađajući kurs Petra Dobrovića, a usavršavao ih na studijskim putovanjima u Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj.

Foto: GSLU

Na likovnoj sceni pojavio se pedesetih godina i naišao na dobar prijem publike i likovne kritike uprkos neformalnom umetničkom obrazovanju.

Foto: GSLU

Najveći deo opusa Lazara Vujaklije nastao je u oblasti grafike i uljanog slikarstva, ali je umetnik istraživao i u drugim medijima: skulpturi, tapiseriji, zidnom slikarstvu, a bavio se i ilustracijom knjiga i scenografijom.
Okarakterisan kao slikar ekpspresionizma i simbolizma, nadahnuće je isprva nalazio u našem umetničkom i narodnom nasleđu. Кroz predstave portreta, mrtve prirode i pejzaža skrenuo je na sebe pažnju kao umetnika koji stvara slobodno, bez pritiska, koji i pored tehničkih nesavršenosti ulazi u emotivni svet posmatrača. Prvu od dvadeset samostalnih izložbi priredio je u Galeriji Grafičkog kolektiva u Beogradu 1952. godine.

Novu stranicu svoje umetnosti, zasnovane na sintezi modernog i kulturno-istorijskog nasleđa otvorio je inspirisan radom bogumilskih umetnika, što ga je kasnije prema rečima autorke izložbe uputilo direktno ka vizantijskoj ikoni i fresci, predstavama i kompozicijama po ugledu na srednjovekovnu umetnost. Uticaj na njegov umetnički rad imale su i posete duhovnim centrima.

Stekavši punu stvaralačku zrelost uspostavio je sistem sopstvenih simbola, znakova i značenja. Ekspresivnost oblika vremenom je ustupila mesto većoj geometrizaciji – jednostavni oblici definisani crnom konturom, jednostavna kompozicija i paleta osnovnih boja u najkraćem definisali su stil Lazara Vujaklije.

Foto: GSLU

Poslednju samostalnu izložbu priredio je u Galeriji ULUS-a 1985.godine. Poslednjih deset godina života Lazar Vujaklija je izlagao sa grupom Samostalni, učestvovao u radu Decembarske grupe. Predstavljao je Jugoslaviju na Venecijanskom bijenalu, bio je učesnik Oktobarskog salona, Memorijala Nadežda Petrović.

Bio je član ULUS-a i Grafičkog kolektiva.

Dobitnik je nagrada lista Politika, Oktobarskog salona, Oktobarske nagrade grada Beograda , ULUS-ove nagrade na Jesenjoj izložbi.

Slike, crteži, grafike Lazara Vujaklije čuvaju se i izlažu u brojnim muzejima i galerijama u zemlji i inostranstvu i privatnim kolekcijama.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com