Kultura

Izložba crteža “Niti” u Galeriji Niškog kulturnog centra

Izložba crteža pod nazivom „Niti“, Anđelije Krstić biće otvorena danas u Galeriji Niškog kulturnog centra, sa početkom u 18 sati.

Mlada umetnica, Anđelija Krstić rođena je 1998. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Beloj Palanci, a trenutno je student završne godine Univerziteta Metropolitan, smer za grafički dizajn.

Smisao za umetnost otkriva od malih nogu te ga godinama neguje i stilski pronalazi sebe.

Organizatori objašnjavaju da su radovi nastali u periodu od 2019. do 2021. godine i odraz su njenih emocija, razmišljanja kao i dozivljaj drugih vidova umetnosti u kojima takođe pronalazi inspiraciju i predstavlja ih kroz apstraktne ženske portrete i figure.

“Kroz figurativnu umetnost, čija je tema najčešće žena, Anđelija Krstić suptilno skreće pažnju na senzitivno i ranjivo žensko biće, koje u sebi nosi sve nijanse različitih emocija sa kojima se savremena žena nosi. Bavi se kategorijama kojima se bavi i koje proučava vizuelna kultura globalno, na svoj lični i poetičan način. Iako se čini da su ženski likovi često ranjeni, slomljeni, zamišljeni, tužni i u toj preplavljujućoj patnji privlačni i lepi, boje koje koristi na svojim crtežima donose energiju i život kao neku ravnotežu dualnosti na kojoj počiva ceo svet. Položaj, emocionalni i društveni status žene, kroz likovnost i ličnu poetiku Anđelije Krstić, dobija novu dimenziju i višu svest o razumevanju i prihvatanju, pre svih sebe, a onda i celog roda i pola kojima pripada. Ova mlada umetnica iskrenost svojih emocija ne skriva i ne može sakriti, nesebično ih deleći sa svojom publikom. Takvu vrstu iskrenosti i posvećenosti, upornosti i istraživačkog žara može imati samo jedan autentični umetnik, likovno i vizuelno pismen, esteta i liričar po senzibilitetu, a to Anđelija jeste, iako tek na početku dugog i zahtevnog stvaralačkog procesa”, rekla je Olivera Mićunović o Anđeli.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com