Ekonomija

Izgradnja četiri fabrike u Nišu do kraja leta, posao za još 7.000 ljudi

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izjavio je danas da će u Nišu do kraja leta biti završene četiri fabrike – IMI, Cumtobel, Leoni i Džonson elektrik, u kojima će biti upošljeno 7.000 ljudi.

„Medju novozaposlenima biće nikada veći procenat inženjera i visokoobrazovanih ljudi“, rekao je Bulatović prilikom današnjeg obilaska radne zone „Lozni kalem“ na ulazu u Nišku Banju.

Prema njegovim rečima, grad Niš trenutno u radnim zonama nudi investitorima 70 hektara zemljišta.

„U radnoj zoni „Lozni kalme“ investitorima je na raspolaganju 25 hektara komunalno opremljenog zemljišta, u radnoj zoni „Vinogradarski institut“ na raspolaganju im je 20 hektara i još toliko u radnoj zoni u Medjurovu“, izjavio je Bulatović.

On je podsetio da su u proteklih nešto više od šest meseci država i grad uložili 230 miliona dinara kako bi komunalno opremili radnu zonu „Lozni kalem“. Država i grad, dodao je Bulatović, izdvojili su po polovinu pomenutog iznosa.

„Obezbedjena je struja, voda i gas, izgradjena vodovodna i kanalizaciona mreža. Pri kraju su radovi na sedam saobraćajnica dužine tri kilometra“, rekao je Bulatović.

Prema Bulatovićevim rečima, 25 hektara zemljišta na „Loznom kalemu“ namenjeno je za gradnju novih hotela, spa i velnes cenatara i svih drugih sadržaja koji mogu da pomognu razvoj turizma u Niškoj Banji.

On je kazao da će uskoro biti objavljen javni poziv za izgradnju akva parka na toj lokaciji, a izgradnja zavisi od toga da li će biti zainteresovanih investitora.

Predsednik opštine Niška Banja Dejan Jovanović istakao je da će kompanija IMI koja privodi kraju gradnju fabrike na „Loznom kalemu“, do kraja godine uposliti 200 radnika, a potom još 1.050.

„Od 7.000 radno sposobnih ljudi na području opštine Niška Banja 3.000 radi, a 4.000 je nezaposleno. Nezaposlenost se smanjuje zahvaljući tome što je jedan broj gradjana pronašao posao u Aster tekstilu, ali i drugim pogonima poput Benetona, Jure i Jure šin von. Izgradnjom pogona kompanije IMI broj nezaposlenih u Niškoj Banji biće bitno smanjen, jer verujemo da će najveći broj gradjana, zbog ušteda troškova prevoza upravo biti upošljen sa našeg područja“, rekao je Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com