Stari Niš

Iz života nekadašnjih Nišlija: Neobično “upoznavanje” arhitekte Medvedeva i ministra Cvetkovića

Aleksandar I. Medvedev (1906-1984.), došao je u Niš 1935. godine kao mlad i već uspešan ovlašćeni inžinjer arhitekta.

Po navici, vreme posle ručka koristio je za popodnevni odmor, koji je bio njegova ustaljena navika, poštovana u porodici, a i od strane njegovih prijatelja i saradnika. U vreme jednog takvog popodnevnog odmora, posle intenzivne zvonjave, njegova supruga, inž.arh. Ksenija Medvedev (kasnije uvaženi profesor Tehničke škole), koja nije imala naviku da se odmara posle ručka, otvorila je vrata i suočila se sa pandurom Banske uprave, koji je dobio zadatak da Medvedeva “dovede” kod bana po nalogu Dragiše Cvetkovića.

I pored ubeđivanja da ne sme da budi supruga, pandur je na svu silu provalio direktno u spavaću sobu, i pokušao da ispuni zadatak, podvlačeći da je Dragiša Cvetković naredio da arhitekta Aleksandar Medvedev dođe na razgovor u Banovinu. Kao čovek koji nikome nije dopuštao da ga omalovažava, Aleksandar Medvedev je, onako tek probuđen iz popodnevnog sna, izbacio pandura iz spavaće sobe i, (iako to nije bio stil njegovog razgovora) naredio da “tom” Dragiši Cvetkoviću poruči da “može da ide u – materinu”.

Budući da se u konkretnom slučaju radilo o inicijativama za dogradnju zvonika Saborne crkve u Nišu, u vezi sa čim je tom prilikom, osim Dragiše Cvetkovića, bio i Vladika niški, po Aleksandra Medvedeva je poslat đakon, iz vladikine pratnje.

Već probuđenog Medvedeva, u sasvim drugom tonu, đakon je u vladikino ime zamolio da se pridruži kod bana dogovoru oko dogradnje zvonika, što je A. Medvedev sada bez problema i prihvatio. Po dolasku na skup kod bana, pozdravio je bana, pozdravio se sa vladikom, a pre pozdrava sa Dragišom Cvetkovićem, ugledavši pandura u uglu zapitao ga:

“Jesi li ti preneo Dragiši ono što sam mu poručio?”. Pandur je snishodljivo potvrdio da je preneo, na šta je A.Medvedev odgovorio: “E, onda možemo da razgovaramo”.

Berza rada

Zanimljivo je, da se neposredno posle ovako neoubičajenog upoznavanja, između Dragiše Cvetkovića, tada već ministra socijalne politike, i arhitekte Aleksandra Medvedeva, razvila vrlo plodna saradnja. Prvo oko projektovanja i građenja “Berze rada” (1936. godine, kada je i započela izgradnja), a kasnije i oko projektovanja i izgradnje vile u Niškoj banji ….

Izvori:
Zabeležio: Mr Mihailo Medvedev,
sin arhitekte Aleksandra Medvedeva
Niški Vesnik
Wikipedia

Autor:
Novaković Č. Milan
Za Zvezdicu ….

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com