Stari Niš

Iz istorije starog Niša

Niš je u davna vremena bio Dubrovačka kolonija meka za trgovce sa juga.

Osvajanje Beograda 1521. godine i dalje Tursko nadiranje preko Dunava, doprinelo je sve bržem pomeranju Dubrovačke trgovine sa juga na sever i stvaranju novih kolonija. Tada je i Niš postao središte interesovanja Dubrovčana.

Naseobina Dubrovačkih trgovaca, poznata kao dubrovačka kolonija javila se u Nišu u prvim decenijama 16 veka. Pre toga, Dubrovački trgovci koristili su Niš samo u tranzitu neostajući duže u njemu. U poslednjoj deceniji 15 veka, zabeleženo je 9 trgovaca iz Dubrovnika koji su donosili robu u Niš ali tu nisu bili stalno nastanjeni. I ako na pznatom carigradskom drumu, Niš u 15 veku nije bio meta Dubrovčana prvenstveno zbog nedovoljne razvijenosti gradskog tržišta i slabe kupovne moći stanovništva.

Tada su kroz Niš prolazili i mnogi trgovci sa juga, Male Azije i severa, iz zapadno evropskih zemalja i takodje u tranzitu trgovali.
Osvajanje Beograda 1521 god, i dalje Tursko nadiranje preko Dunava, doprinelo je sve bržem pomeranju Dubrovačke trgovine sa juga na sever i stvaranju novih kolonija. Tada je i Niš postao središte interesovanja Dubrovčana i već 1524 godine u njemu se pominju 4 Dubrovačka trgovca, stalno nastanjena.

Decenijuipo kasnije, 1538. godine, Dubrovačka kolonija u Nišu povećala se na desetak trgovaca a promet robe je rastao. Tokom šezdesetih pa i sedamdesetih godina 16 veka kolonija je brojala oko dvadeset trgovaca i zanatlija i predstavljala je jednu od brojnijih trgovačkih naseobina Dubrovčana.

To je period kada je Niš bio veoma snažan tranzitni centar u kime su manufakturni predmeti i luksuzna roba imali kupce u bogatim pašama i spahijama . Niš je bio i poznato boravište Turske vojske predvodjene sultanom i njegovom svitom u pohodima na Ugarsku.

Krajem 16 veka, Dubrovačka kolonija u Nišu se smanjuje usled krize u poslovanju i sve većeg broja stečaja. Poslednja dva Dubrovačka trgovca pominju se u Nišu u poslednjim godinama 16 veka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com