Društvo

Ispravljena višegodišnja nepravda. Grad Niš dobio ulicu Jasenovačkih žrtava

Vinkovačka ulica odlukom Skupštine grada Niša ubuduće će se zvati Ulica  Jasenovačkih žrtava. Ovu odluku izglasali su odbornici na sednici niške Skupštine 30. decembra.

“Naziv postojeće ulice Vinkovačka, koja počinje između kp 1236 i kp 1238, ide duž kp 1237 i završava se između kp 1226 i kp 1260, sve u KO NIŠ „PANTELEJ”, mat. br. ulice (792012000116) u naseljenom mestu Niš – deo Pantelej, u Gradskoj opštini Pantelej, promenjen je u Ulica Jasenovačkih žrtava”, navedeno je u odluci.

Kako je ranije i najavila Komisija za promenu naziva delova naseljenih mesta i ulica, ovim činom ispravljena je višegodišnja nepravda nad ljudima koji su doživeli genocid koji se ne pamti. Do promene je došlo na inicijativu tadašnjeg predsednika komisije Bojana Markovića.

Ono što se desilo u Jasenovcu za vreme Drugog svetskog rata, mi nemamo pravo da zaboravimo nikada, to je bio genocid nezapamćenih razmera. Zlo biblijskih razmera koje je pogodilo srpski narod u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj predstavlja najveću nacionalnu traumu i tragediju srpskog naroda i jedan od primarnih zadataka srpskog naroda, društva i države jeste da sećanje na njega održimo živim i svežim za generacije koje dolaze i za svetsku javnost, rekao je istoričar Đorđe Bojanić.

Foto: srpskaistorija.com

“U vreme kada nam otimaju i kradu istoriju, moramo se ujediniti oko bitnih istorijskih tema, između ostalog i o broju stradalih u NDH i šire, zato, nije loše ostvariti sabornost oko simboličnog čina imenovanja ulice po njima SVETIM JASENOVAČКIM NOVOMUČENICIMA, hvala Bogu što je došlo i to vreme, da ovakve greške bar danas ispravljamo, pa eto, dočekasmo da danas Niš ima ulicu Jasenovačkih žrtava. Hvala komisiji i gradu Nišu što je jednoglasno prihvatio ovu inicijativu i predlog. Ovo je veliki čin, možda nismo ni svesni koliko je ovo značajno za naš grad”, naglašava Đorđe Bojanić.

Ovo stradalaštvo se decenijama potiskuje a pojedinci danas pokušavaju da se Srpske žrtve umanje, kojih je više od 700.000 a po nekim izvorima i do milion žrtava od ustaškog zuluma.

“Moramo znati surove činjenice da su oni koji su završili u Jasenovcu, ustaše klale posebno oblikovanim noževima (SRBOSEК) ili su ih ubijale sekirama, maljevima i čekićima; bivali su takođe i streljani ili vešani po drveću ili banderama. Neki su živi spaljivani u usijanim pećima, kuvani u kazanima ili davljeni u reci Savi. Ovde su korišćeni najraznovrsniji oblici mučenja – metalnim predmetima čupali su nokte na rukama i nogama, ljude su oslepljivali zabijajući im igle u oči, meso su im kidali a zatim solili. Takođe su ljude žive drali, odsecali im noseve, uši i jezike sekačima za žicu, i šila im zabadali u srce. Ćerke su silovali pred očima majki, a sinove mučili pred očima njihovih očeva. Prosto rečeno – u konclogorima u Jasenovcu i Staroj Gradiški ustaše su prevazišli sve ono što čak ni najbolesniji um nije mogao da zamisli i sprovede, po pitanju brutalnosti sa kojom su ljudi (Srbi) ubijani”, navodi Bojanić na svom sajtu srpskaistorija.com .

Sa delićem ovih genocida građane Srbije je podsetio film “Dara iz Jasenovca”, koji je prikazan na RTS. Cela Srbija je plakala. Ove žrtve su svakako zaslužile ulicu u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com