Društvo

Ispituje se smrt mame Ivane i bebe Vere koje su preminule u Beogradu

U Kliničkom centru u Nišu pokrenut je vanredni unutrašnji nadzor, a u Višegradsku će stići i lekarska inspekcija nakon smrti porodilje Ivane Kostić (32) iz Niša i njene bebe Vere, koja je imala tri dana. Ovo je bila Ivanina prva trudnoća i nikada ranije nije bolovala.

Kako saznaje Blic u KC Niš, Ivana je primljena u na nišku ginekološko-akušersku kliniku 21. juna, a tri dana kasnije prebačena za Beograd zbog lošeg zdravstvenog stanja.

“Pacijentkinja je primljena u sedmom mesecu trudnoće. Na osnovu analiza i ultrazvuka utvrđeno je da ima trombozu vena jetre, takozvani „Bud Chiari“ sindrom, sa početnim znacima lošeg funkcionisanja jetre. Dobila je svu potrebnu terapiju i zbog takvog stanja prebačena je u Klinički centar Srbije, na Institut za ginekologiju i akušerstvo u Beogradu”, objasnio je prof. dr Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora Kliničkog centra u Nišu za hirurška pitanja, a prenosi Blic.

U Urgentnom centru pregledali su je vaskularni hirurg i gastroenterolog i već tada žena je bila u izuzetno teškom stanju i životno ugrožena. Lekari su ustanovili akutno propuštanje funkcije jetre i bubrega, sa sumnjom na trombozu vena jetre, koji mogu izazvati HELLP sindrom „Bud Chiarry“ sindroma, ali i zastoj u rastu ploda.

Iz Urgentnog centra prebačena je na odeljenje akušerskog intenzivnog lečenja u GAK Višegradska, gde se njeno zdravstveno stanje pogoršalo, pa je urađen carski rez. Rodila je živu devojčicu, Veru, koja je bila teška samo 800 grama.

Posle porođaja, Ivani se pogoršalo funkcionisanje jetre i bubrega i urađene su joj dve operacije.

Šta je uzrokovalo smrt mlade Nišlijke koja je bila doktor stomatologije i njene tek rođene bebe i da li je bilo grešaka u lečenju, znaće se nakon analize kompletne dokumentacije, kao i obdukcionog nalaza.

Nakon smrti porodilje i bebe uprava Kliničkog centra oformila je komisiju i naložila hitan unutrašnji stručni nadzor koji bi trebalo da bude okončan za dva dana, nakon čega će o rezultatima obavestiti javnost. Komisija je oformljena nakon što je Klinički centar primio anonimni mejl.

„Pravda za Ivanu i Veru“

Majka i beba sahranjene su na niškom Novom groblju pre dva dana, a na Fejsbuku je oformljena i grupa „Pravda za Ivanu i Veru“ koja je za kratko vreme dobila više od hiljadu pratilaca.  Najčešći komentari  u grupi su sumnje da je tragični događaj posledica neadekvatnog lečenja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com