DruštvoZdravlje

Institut Niška Banja obeležio Svetski dan srca: Bolesti srca i krvnih sudova i dalje vodeći uzrok smrti

Svetski dan srca obelažava se širom sveta svake godine 29.septembra.

Kao i prethodnih godina, Institut „Niška Banja“ danas je obeležila Svetski dan srca svojim aktivnostima u amfiteatru na prvom spratu stacionara „Radon“, predavanjem o značaju prevencije kardiovaskularnih bolesti, kao i koračanjem stazama zdravlja.

„Posebno zabrinjava da je sve više ispod 45 godina, koji obolevaju i umiru od bolesti srca i krvnih sudova. U našoj zemlji taj procenat obolevanja i umiranja je oko 40 posto, što znači da treba stalno da radimo na jačanju svesti o prevenciji. Kroz naš stacionarni deo, koji se bavi rehabilitacijom kardiovaskularnih bolesnika iz cele Srbije, osim Beograda, tu na hiljade bolesnika prođe tokom godinu dana“, ističe direktorka Instituta Marina Deljanin Ilić.

Prema njenim rečima, njihovu klinicu godišnje poseti oko pet hiljada pacijenata sa srčanim problemima, dok kroz ambulantu i do 12 hiljada.

Kako navodi dr Bojan Ilić, načelnik Klinike za kardiologiju Instituta „Niška Banja”, u svetu, kao i kod nas, kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti, a godišnje 48.000 stanovnika u Srbiji umre od srca.

„Država mora da ima strategiju na tom primarnom nivou. Mora da se napravi strategija da se napravi trijaža pacijenata u periodu kad kreću faktori rizika u 20-im i 30-im godinama. Ako se tokom pregleda, recimo za neku virusnu infekciju, vidi da bolesnik imaju povišen krvni pritisak, on treba da se obeleži i to je bolesnik gde je ciljno mesto i oni na vreme treba da se upute dalje”, kazao je.

Ove godine svetski dan srca obeležava se pod sloganom „Aktivan pristup može da spasi živote“. 

„Interakcijom ovih faktora rizika, koji mogu biti promenljivi i nepromenljivi, nastaje ateroskleroza, a mi želimo da podsetimo građane i da bacimo akcenat na promenljive faktore rizika, na koje možemo i te kako uticati i prevenirati nastanak manifestnih kardiovaskularnih bolesti, a to su hipertenzija, hipelipidemija, dijabetes, gojaznost, pušenje, fizička neaktivnost i nezdrava ishrana“, navela je dr Svetlana Kostić.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com