Zdravlje

Institut Niška Banja obeležio Svetski dan borbe protiv artritisa

Svetski dan borbe protiv artritisa se obeležava svake godine 12. oktobra sa cijem da se podigne svest o značaju ranog prepoznavanja, prevencije i ranog lečenja zapaljenskih reumatskih bolesti. Kampanja vezana za ovaj dan u ovoj godini je sa sloganom „ Živeti sa reumatskom bolešću u svim fazama života“ i fokusirana je na praćenje životnog puta obolelog sa reumatološkom bolešću od pedijatrijskog do odraslog doba.

I ove godine, kao i prethodnih, 12.oktobar- Svetski dan borbe protiv artritisa zajednički je organizovan i obeležen od strane Udruženja reumatologa Srbije (UreS), Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS) i Udruženja medicinskih sestara, tehničara i fizioterapeuta Srbije (UMSTFRS).

Oboleli od reumatskih bolesti Niške podružnice ORS imali su priliku da u Institutu Niška Banja čuju za njih prilagođena predavanja i da se dodatno edukuju iz oblasti koje su obuhvaćene stručnim programom. Izložena predavanja biće osnov za sticanje novih znanja i unapređenje komunikacije između reumatologa i obolelih članova ORS-a.

“Artritisi su veoma teške hronične bolesti. Ovaj dan je nama jako značajan jer pokušavamo da podignemo svest o značaju ranog prepoznavanja ove bolesti, prevencije i lečenja, ali i primene novih metoda lečenja. Simptomi vezane za reumatske bolesti su brojni, ali pacijenti posebno treba da obrate pažnju kada dođe do oticanja zglobova”, kazala je predsednik Udruženja reumatologa Srbije prof. dr Bojana Stamenković.

Istaknut je uticaj bolesti na sve aspekte života, kao što je odrastanje-razvoj, rad, briga o drugima ili starenje. Naglašena je uloga dečijih i adultnih reumatologa i zdravstvenih radnika u reumatologiji u doživotnom lečenju ovih bolesti.

“Kada kažemo artritis uglavnom mislimo na reumatidni artritis. To je na sreću retka bolest, zapalenjska bolest, od 0,3 do 0,5 posto populacije boluje od artritisa. Ovo je agresivna bolest koja najčešće počinje u mladom i srednjem, životnom dobu i ukoliko se ne leči aktivno i uporno može da dovede i do invalidnosti i da pacijenta onemogući u obavaljanju svakodnevnih aktivnosti”, upozorio je dr Jovan Nedović, načelnik klinike za reumatologiju Instituta Niška Banja, specijalista interne medicine.

Obeležavajući Svetski dan borbe protiv artritisa, kako u celom svetu, tako i kod nas UreS i ORS će pokušati da podignu svest u javnosti o ovoj teškoj bolesti, svim aspektima medikamentne terapije u lečenju, kao i da pojačaju uključivanje državnih institucija u rešavanje problema kod obolelih od hroničnih artritisa i naglase značaj ličnog angažovanja obolelih i njihovih porodica u unapređenju kvaliteta sopstvenog lečenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com