Promo

Inovativne ZELENE MASKE sa filterom NA POKLON niškim MEDICINARIMA

Kazneno-popravni zavod, Klinički centar i niški Dom zdravlja dobili su na poklon inovativne Zelene maske sa filterom koji se menja, donacija CCS Solutions iz Beograda.

Inovativna plastična – Zelena maska sa filterom je potpuno nova maska na tržištu i vlada veliko interesovanje za nju, upravo zbog toga što je njena upotreba dugotrajna, čak 100 sati.

„Velika je potražnja za našim maskama upravo zbog njene postojanosti i mogućnosti da joj se filter zameni, nakon 100 sati upotrebe“, kaže Marina Srdić za Niške Vesti.

Nedeljama unazad medicinski radnici širom Srbije dobijaju na poklon ove meske kako bi što efikasnije obavljali svoj posao. Brojne medicinske ustanove su već dobile donacije ove beogradske firme a teži se brojki od 10.000 maski koje su planirane kao poklon srpskim medicinarima.

„Niška donacija je samo deo onoga što smo mi isplanirali kao pomoć zdravstvenom sistemu Srbije. Prethodnih nedelja smo svakodnevno na putu i poklanjamo naše maske medicinarima. Danas smo u Nišu poklonili 250 maski sa filterom a već sutra idemo dalje, očekuju nas medicinari u Zaječaru“, kažu Marko Radović.

Kako kažu u CCS Solutions veliki broj kompanija se interesuje za Zelenu masku upravo sa ciljem da  zaposlenima omoguće najbolju zaštitu na radnom mestu. Na svakih deset maski koje neka kompanija kupi, CCS Solutions  poklanja jednu masku zdravstvenoj ustanovi po izboru te kompanije.

Klinički centar Niš

Maska je napravljena tehnologijom brizganja plastike, od materijala koji je neškodljiv, LDPE (Low-density Polyethylen). Sastoji se od tela i poklopca. Dezinfikuje iskuvavanjem u vodi (temperatura 80-90 stepen) ili brisanjem alkoholom ili asepsolom. Garancija na masku je 3 godine.

Filter se stavlja između tela i poklopca maske. „Rupičasti“ deo ide na unutrašnju stranu maske, dok vlaknasti deo se okreće spolja. U zavisnosti od odabranog filtera, maska štiti od virusa, bakterija, polena, prašine i drugih zagađenja vazduha. Filteri se menjaju nakon 100 sati upotrebe.

Zelena maska je registrovana u Agenciji za lekove i medicinska sredstva kao nemedicinsko sredstvo. Stručnim mišljenjem o zdravstvenoj ispravnosti Instituta za javno zdravlje Srbije, “Zelena maska” je prošla ispitivanja u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opšte upotrebe i može se staviti u promet.

NAŠ DOMAĆI PROIZVOD

Proizvodnja zelenih maski je u Srbiji, a zbog velike potražnje organizovan je rad u tri smene. Narednih mesec dana cilj je dostići broj od sto hiljada maski.

„Namera nam je da svaki stanovnik Srbije ima po jednu zaštitnu masku, koju će moći da koristi ne samo u slučajevima poput pandemije Covid-19, već i kada je povišeno zagađenje vazduha, kada je puno prašine i čestica u vazduhu, zaštita od polena i slično“.

Shodno uredbi Vlade Republike Srbije donacije su namenjene prevashodno javnim zdravstvenim ustanovama. Na sajtu http://zelenamaska.rs/  otvoren je poziv svim javnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji da se obrate za donaciju.

Dom zdravlja Niš

PREPORUKA

Za zaštitu od virusa i bakterija, u ovom trenutku preporučujemo korišćenje filtera kategorija F8(Fine8) i F9(Fine), standard EN 779, koji imaju mogućnost zadržavanje čestica manjih od mikrometra koje se kreću difuzno, što je situacija sa korona virusom. Iako je korona virus veličine 0.2 mm zbog prirode njegovog kretanja, navedene kategorije filtera ga zadržavaju. Treba napomenuti da virus se virus najčešće širi putem kapljica, to jest kada se nalazite u blizini osobe koja kija ili kašlje. U ponudi je i kategorija filtera kategorije HEPA, koji se mogu koristiti kratki vremenski period zbog izuzetne gustina vlakana, te zadržavanja ne samo čestica veličine manje od mikrometra već i vazduha, te je disanje otežano.

Važno je napomenuti da Zelena maska nije medicinsko sredstvo, to jest da se ne koristi u operacionim salama, već da je namena maske primarna zaštita.

Zelena maska

„U ovom trenutku je dnevno proizvedemo oko 1200 maski, a sa investicijom koju uskoro očekujemo planirano je da se kapacitet poveća na preko 4000 maski dnevno. Već je u izradi novi unapređena verzija maske za osobe sa krupnijom biometrijom lica“ .

Zanimljivost je da ćemo Veoma brzo plasirati specijalno dizajnirane maske za navijače Srbije, kao i za navijače Crvene Zvezde i Partizana a biće izrađena i maska u nacionalnim bojama Srbije.

GDE KUPITI ZELENU MASKU?

„U ovom trenutku je Zelenu masku moguće nabaviti u tri apoteke u Beogradu, a maloprodajna mreža se veoma brzo širi, tako da upućujemo poziv apotekama, maloprodajama da nam se obrate kako bi mogli da nabave maske i stanovništvu ponude Zelenu masku u svojoj lokalnoj sredini“, poručuju iz CCS Solutions.

Zelena maska je jedan od 12 projekata odabranih na konkursu za Inovativna rešenja za suzbijanje efekata pandemije Covid-19, Fonda za Inovacionu delatnost i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com