Društvo

IN MEMORIAM : DUŠAN SENĆANSKI – Otišao je iznenada dok je u njegovom računaru ostalo više započetih rukopisa

Komemorativni skup povodom smrti niškog istaknutog inženjera Dušana Senćanskog (25.05.1950 – 9.08.2019) zakazan je za ponedeljak 12. avgusta  sa početkom u 9:30 sati u velikoj sali Regionalne privredne komore u Nišu. Opelo je istog dana u 11:30 a sahrana u podne na Novom groblju u Nišu.

Posle kraće i teške bolesti u svojoj 69. godini ovaj niški intelektualac, stvaralac i vizionar   ostavio je suprugu Mariju, sinove Dejana i Bojana i svoje najveće ljubavi unuku Jelenu i unuka Jovana.

Osnovnu i srednju školu, kao i Elektronski fakultet završio je u Nišu. Pretežan deo radne karijere proveo je u Elektronskoj industriji (EI) Niš na poslovima istraživanja, razvoja i kao direktor više organizacionih celina EI-a (Fabrika specifičnih elemenata SE, EI EKOS, EI EKSPOKOM).Sa grupom saradnika, dobitnik je Nagrade oslobođenja Niša „14 Oktobar“ za 1986. godinu, kao i prestižne nagrade RTS-a za značajni doprinos u razvoju satelitske i kablovske televizije. Kao osnivač i direktor EI Ekspokoma, organizovao je više desetina sajamskih manifestacija u Nišu i drugim gradovima.

Poslednjih godina istakao se kao publicista u oblasti ekonomske istorije i turističke delatnosti. Koautor je monografije „100 Godina Srpske avijatike u Nišu“ i autor monografija „Erozija“, „Istorija apotekarstva Niša“ i, krajem prošle godine „Niš – Grad naprednih tehnologija“. Autor je i koautor više turističkih vodiča Niša i jedinstvenog Pasoša dobrodošlice u Niš. Bio je glavni i odgovorni urednik stručnog časopisa Regionalne privredne komore (RPK) Niša „REGIJA“ i autor više monografija i publikacija za potrebe RPK u kojima afirmiše ekonomske potencijale Niškog regiona. Radio je i kao osnivač i menadžer „EXPO GRUPE“ i Turističke agencije “JUST TRAVEL“ u Nišu.

Inženjer Senćanski posebno se istakao i kao osnivač i aktivista udruženja građana (nevladinih organizacija). Osnivač je bio i predsednik ACADEMIE HOMO TURISTIKUS, u okviru koje je organizovao obuku za više generacija lokalnih turističkih vodiča. Jedan je od osnivača i član Upravnog odbora Udruženja stvaralaca Niša „Car Konstantin“, dajući poseban doprinos u realizaciji izložbe o NATO bombardovanju i kao saradnik na Enciklopediji Znamenite ličnosti Niša. Takođe je jedan od osnivača i član Saveta Udruženja za negovanje industrijske baštine i promociju novih tehnologija „PROMO IbiNT“, zalažući se posebno za formiranje Muzeja industrijske baštine u okviru Naučno-tehnološkog parka u Nišu.

Otišao je iznenada, dok je u njegovom računaru i rokovnicima ostalo više započetih rukopisa i projekata. Njegovom smrću Niš je izgubio velikog pregaoca i borca za promociju i afirmaciju vrednosti svoga grada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com