Društvo

Humanitarna projekcija filma “Glumčina” za pomoć sestrama Bašović, u publici učenici i profesori (VIDEO)

Humanitarna projekcija filma producenta Olivera Paunovića “Glumčina” u bioskopu Cine Grand organizovana je za učenike i profesore škole Mija Stanimirović, koji su prihod od prodatih ulaznica pokonili za lečenje drugarica iz škole a to su Natalija i Iva Bašović iz Niša koje boluju od Fridrajhove ataksije, retke progresivne genetske bolesti.

Producent Oliver Paunović, bioskop Cine Grand i škola Mija Stanimirović organizovali su ovu humanitarnu projekciju kojoj su se odazvali svi učenici i nastavni kadar ove niške škole. Publiku je pozdravio i reditelj filma Vladimir Ristić, koji je srednjoškolcima poručio da sa humanitarnim akcijama nastave jer na taj način postaju dobri ljudi.

Oliver Paunović, producent

“Nadam se da smo na ovaj način podstakli naše Nišlije da ulažu u humanitarne svrhe, iako znam da smo kao narod veoma predusretljivi. Nadam se da će ovakve humanitarne akcije zaživeti uz želju da svakog dana bude sve manje onih kojima je pomoć potrebna”, rekao je Paunović.

Prikupljeno je više od 90.000 dinara a ova sredstva će biti uplaćena na račun prodice Bašović.

“Prezadovoljan sam akcijom koju smo danas realizovali i ponosan na moje učenike i kolege koji su oberučke prihvatili da budu deo cele priče. Pomogli smo koliko smo mogli i pomagaćemo, jer na ovaj način, naši učenici pokazuju da su mladi ljudi koji izlaze na pravi put”, rekao je direktor škole Aleksandar Stevanović.

Foto: Elektrotehnička škola Mija Stanimirović

Jedna od sestara, Natalija Bašović sa školskim drugarima odgledala je dokumentarni film “Glumčina” o Zoranu Radniloviću.

Natalija (2004) i Iva (2006) Bašović učenice su srednje škole „Mija Stanimirović“ iz Niša. Boluju od Fridrajhove ataksije, retke progresivne genetske bolesti, koja pogađa uglavnom nervni sistem i srce. Glavni neurološki simptomi uključuju slabost mišića i ataksiju, gubitak ravnoteže i kordinaciju pokreta.

One boluju od Fridrihove ataksije i ugrožen im je nervni sistem i srce. Kako bi im se opšte stanje popravilo i srce zadržalo u funkcionalnom stanju potrebno je da pet godina zaredom primaju tretmane matičnim ćelijama. Svake godine potrebno je 26.000 evra kako bi obe devojčice primile terapiju.

Za sada su primile po jedan tretman i potrebno je da u kontinuitetu prime terapiju i u naredne četiri godine. Natalija je u invalidskim kolicima, slabo koristi ruke i ima otežan govor, potpuno je zavisna od tuđe pomoći, dok je Iva za sada u boljem stanju i samostalna je. Sredstva se sakupljaju i preko Humanitarne fondacije Budi human i trenutno za ovu godinu nedostaje još 13.000 evra, koje je potrebno sakupiti do kraja aprila meseca.

Nedavno je organizovan i humanitarni bazar za pomoć ovim učenicama u organiziaciji Učeničkog parlamenta Elektrotehnićke škole Mija Stanimirović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com