Društvo

Hrana i vino sa Hilandara u Nišu

U Nišu će 5. decembra, biti održana promocija hrane, dugo čuvanih hilandarskih recepata i vina koje se pripremaju u Hilandaru i Svetoj Gori.

Organizator ove jedinstvene manifestacije, koja se po prvi put održava u našoj zemlji, je niški Centar za istraživanje medijskog prostora u saradnji sa Turističkom organizacijom Niš, potom grad Niš i Nišavski upravni okrug kao i mnogobrojni donator i prijatelji. Manifestacija se održava pod nazivom “Hilandar Nišu – Niš Hilandaru”, a u pitanju je, zapravo, donatorska večera uz hranu i vino manastira Hilandar.

Poseban tim kuvara manastira Hilandar, predstaviće specijalan meni od pet jela – četiri slana i peti dezert, kao zahvalnost Gradu Nišu na dugogodišnjoj-nesebičnoj podršci, ovom srpskom manastiru na Svetoj Gori.

Večeri će prisustvovati prvi ljudi Zadužbine manastira Hilandar.

Dogovor o organizovanju ove manifestacije je postignut juna kada su gosti grada Niša bili su predstavnici Udruženja kuvara Svete gore i manastira Hilandara. Njih je u Gradskoj kući tada primio gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima.

Gradonačelnik Bulatović je zahvalio na časti koja je ukazana Nišu da bude prvi grad u Srbiji u kome će se predstaviti ukusi hrane i vina svetogorskih manastira. Kako je kazao biće to i prilika da se promovišu i turističkih kapaciteta i turističke ponude Niša. Bulatović je istakao da je Grad spreman da podrži i pomogne organizaciju ovog jedinstvenog događaja, koji će se, kako je najavljeno, posle Niša organizovati i u Beogradu i Novom Sadu.

Kuvari sa Hilandara ugostiće goste večeri jelima čija je tajna dugo čuvana na Hilandaru.

Delegaciju iz Grčke čine komercijalni menadžer manastira Hilandar, Zaharios Panajotidis, glavni kuvar manastira Hilandara Hristos Gremos i šef kuhinje Kasioras Marios. Promociju jela i vina sa Hilandara podržao je i  Iguman manastira Hilandar Arhimandrit Metodija.

Veče je humanitarnog karaktera jer će deo sredstava prikupljenih ovom prilikom biti uplaćen za obnovu našeg manastira na Svetoj Gori.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com