Društvo

Gradonačelnik Velesa u poseti GO Medijana

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić primio je u zvaničnu posetu delegaciju Opštine Veles iz Makedonije na čelu sa gradonačelnikom Acem Kocevskim . S obzirom na to da je u ranijem periodu uspostavljena saradnja naše dve opštine, ovaj susret bio je prilika da se iznesu predlozi i definišu oblasti u kojima će ona biti konkretizovana.

Pre svega razgovarano je o mogućnostima za apliciranje i realizaciju zajedničkih projekata u raznim programima koje finansira EU. Tu su programi koji pokrivaju oblast ekologije, zaštite životne sredine i komunalnog uređenja. Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić upoznao je goste sa pozitivnim iskustvima koje mi imamo, a o čemu govori i veliko interesovanje građana, sa postavljanjem podzemnih kontejnera. Gradonačelnik Velesa Ace Kocevski pokazao je interesovanje da ovaj vid prikupljanja komunalnog otšpada primeni u svom gradu.

Posebno interesovanje pokazano je i za učešće u programu HORIZONTI 2020 koji finansira projekte iz oblasti istraživanja i razvoja, zatim za program WESTERN BALKAN FUND namenjen umrežavanju NVO kao i regionalnoj saradnji i razvoju. Za Gradsku opštinu Medijana i Opštinu Veles važan je i program VIŠEGRADSKI FOND namenjen balkanskim zemljama.

Uvek aktuelni su i projekti namenjeni mladima, a tu je zanimljiv YOUTH program koji podržava saradnju među školama, uspostavljanje mreže omladinskih organizacija i razmenu mladih.

Gosti iz Velesa pokazali su interesovanje za iskustva koja ima Gradska opština Medijana kao članica AVEC-a, s obzirom na to da u Velesu postoji arheološko nalazište Stobi.
Ovom prilikom razmenjena su i iskustva u organizovanju raznih kulturnih manifestacija.
Kako je preduslov bilo kog razvoja i napretka dobra i stabilna privreda, dogovoreno je da se organizuje biznis forum, odnosno susret privrednika iz Niša i Velesa kao prvi korak u njihovoj daljoj poslovnoj saradnji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com