Društvo

Građevinsko-tehnička škola „Neimar“ obeležila jubilej

Uključivanje u  projekat dualnog obrazovanja, proširenje saradnje sa Privednom komorom Srbije i Nacionalnom službom za zapošljavanje osnovni su ciljevi koje su sebi postavili zaposleni u Građevinsko-tehničkoj školi „Neimar“ u Nišu koja je obeležila osam decenija rada. Za to vreme, prema rečima direktora Sretena Vasića, škola se menjala i prilagođavala potrebama društva, ali je uvek sa ciljem da učenici koji dobiju  diplomu mogu da budu konkurentni na tržištu rada.

„Prošlost nas podseća šta moramo da uradimo u budućnosti i da  popravimo greške koje smo, možda, napravili“, kaže direktor Vasić. „Prepoznali smo momenat  i činjenicu da smo jedina škola u krugu od 200 kilometara koja obrazuje učenike za građevinska zanimanja i to u momentu kada je ova grana privrede u ekspanziji. To je doprinilo i da iz godine u godinu imamo  sve više đaka koji se školuju za zanimanja koja smo im ponudili“.

Ali to, prema rečima direktora Vasića, nije dovoljno da škola „Neimar“ postane prepoznatljiva među osnovcima, ali i među privrednicima pa je saradnja sa njima neophodna posebno kada se ima u vidu da se škola priprema za dualno obrazovanje.

Foto: V. P.

 „Škola  je konačno prepoznata u društvu, a posebno u oblasti građevine“, dodaje Vasić. „Ove  godine smo zadovoljni upisom i to je ono što tržište traži, i kada je u pitanju arhitektonski i geodetski tehničar ili građevinski tehničar. Želimo  da se uključimo u proces dualnog obrazovanja jer smo prepoznali momenat za to. Zbog toga smo pojačali i saradnju sa Privrednom komorom i Nacionalnom  službom za zapošljavanje jer osluškujemo šta je to što bismo mi mogli  da pokrenemo“.

Direktor Građevinsko-tehničke škole Sreten Vasić kaže da su trenutno najtraženija zanimanja iz  oblasti izvođača osnovnih građevinskih radova.

Foto: V. P.

„U pitanju su zidari, armirači i ostali građevinski radnici zanatskih zanimanja. To bi  moglo da se pokrene kroz dualno obrazovanje, ali tu sada veliku ulogu ima menadžment škole koji  bi morao da uspostavi saradnju sa privrednicima u gradu, sa preduzećima i firmama. Građevina je u ekspanziji i sada samo treba da pronađemo privrednike kod kojih bi učenici obavljali praksu“, ističe Vasić.

On dodaje da očekuje da dualno obrazovanje zaživi već od iduće školske godine, a sa ponosom ističe da učenici ove škole opravdavaju svako poverenje koje im ukazano nagradama koje donose sa takmičenja. Već nekoliko godina unazad škola uspešno sarađuje sa ostalim tehničkim školama, ali i sa Gimnazijom „Svetozar Marković“ sa kojom zajedno nastupa na festivalima nauke. Ovih dana radove đaka Građevinsko-tehničke škole „Neimar“ videćemo i u okviru manifestacije Noć muzeja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button